TT-OS

Mattsson bestämde sig - och gick till OS-final

TT-OS Artikeln publicerades

Brutal motvind - och ett rejält fall som fick publiken att dra efter andan. Men i andra slopestyleåket improviserade snowboardåkaren Niklas Mattsson snabbt och tog sista finalplatsen. - Jag bestämde mig, jag ska fan i mig ta mig över det där hoppet, säger han.(TT)

Han landade fel, föll handlöst bakåt och slog ryggen och baken rätt ner i slutbranten i Phoenix extrempark i Bokwang.

Men eftersom slopestylekvalet består av två åk, där det bästa räknas, lades taktiken om inför andra åket. Niklas Mattsson höll huvudet kallt, var snabb i tanken och improviserade raskt i backen när han kände motvinden blåsa upp igen i krönet inför sluthoppet.

– Då var det bara att bestämma sig - jag ska fan i mig ta mig över det här. Och då tog jag ner hoppet till en niohundra i stället för tio. I stället för att sladda ut så gick jag fint och tvinnade runt den, säger han.

Tog sista finalplatsen

Det innebär grovt förenklat att snurren blev något kortare, med risk för att poängen blir för låg på grund av den lägre svårighetsgraden i tricket. Men det räckte, och svensken blev sexa i den första kvalgruppen och var därmed klar för final.

Att vädret är dåligt är han van vid:

– Det har varit ganska dåligt väder för oss de senaste tre-fem åren, säger han och skakar lätt på huvudet.

– Det har förföljt oss. Som här, det har varit jättefint inför kvalet och så blir det så här nu. Men vi har ju erfarenhet av det.

"Tricken finns där"

Mattssons kvalpoäng 73,53 var lägst av de tolv finalklara åkarna. Svensken känner sig ändå inte chanslös i kampen om OS-medaljerna.

TT: Hur ska du slå dem?

– Tricken finns där. Jag ska inte ha någon motvind bara - då ska de få smaka, säger han och ler.