TT-Sport

Ekström diskad efter rallycross-seger

TT-Sport Artikeln publicerades

Mattias Ekström var först över mållinjen i premiären i rallycross-VM i Barcelona. Men efter några timmar kom beskedet - svensken blir av med vinsten. Istället får Johan Kristoffersson segern. Mattias Ekström diskas för att ha prejat norrmannen Petter Solberg av banan vid starten av finalen.(TT)

Mattias Ekström diskas för att ha prejat norrmannen Petter Solberg av banan vid starten av finalen.

Solberg var kvalsnabbast och startade från pole position, men var upphunnen i första kurvan av Ekström som inte vek en tum när bilarna körde in i varandra.

Norrmannen snurrade av banan och in i en däckhög och hade sedan inte en chans att komma ikapp täten. Solberg slutade sist i finalen.

I segerintervjun efter loppet försvarade Ekström sitt agerande:

– När jag såg ut genom sidorutan var Petter bakom mig. Jag såg inte vad som hände, men jag kunde känna att jag hade en bättre start och kunde behålla min linje, säger Ekström till SVT.

– Jag kände att något slog i mig, men jag vet inte vad det var för något.

Ekström fick fira på prispallen efter loppet, men några timmar senare kom beskedet från juryn - Ekström fråntas segern.

Därmed blir Johan Kristoffersson segrare av VM-premiären i Barcelona.

– Det känns bra, självklart är det inte den segern som man helst vill ha, men jag tar emot den här segern med öppna armar, säger Johan Kristoffersson till P4 Värmland.

Kristoffersson blev världsmästare i fjol och utmanas i år främst av landsmannen Ekström. Ekström, som tidigare har kört även det tyska standardvagnsmästerskapet DTM, gör i år en mer helhjärtad satsning på rallycross.

Sebastien Loeb, Frankrike, kom tvåa, med norrmannen Andreas Bakkerud på tredjeplatsen.