TT-Sport

Ekdal: "Folk har många åsikter"

TT-Sport Artikeln publicerades

Sverige har spelat 180 minuter EM-fotboll - ännu har inte ett offensivt skott avslutats mot mål. Ett faktum som inte går hem i de svenska stugorna. - Folk har många åsikter, säger Albin Ekdal. Noll avslut mot Irlands mål i EM-premiären på Stade de France i Paris (1-1 via ett självmål).(TT)

Noll avslut mot Irlands mål i EM-premiären på Stade de France i Paris (1-1 via ett självmål). Historien upprepade sig mot Italien på Stadium Municipal i Toulouse. Något som har väckt folkets känslor hemma i Sverige.

– Vad ska jag säga? Folk har många åsikter, så har det alltid varit. Både i med- och motgång. Vi mötte ett bra lag och det var inte så många klara chanser som Belgien (0-2 mot Italien) hade heller, säger Albin Ekdal.

– Jag tycker att vi kommer till en del inläggslägen och har en del halvchanser. Det är klart att man vill ha dem på mål men det viktiga är att vi kommer till lägen, fortsätter Ekdal.

"Vi var där och nosade"

Mittfältskollegan Kim Källström:

– Vi var där och nosade och har många inspel, men steg ett för att göra mål är att träffa mål. Det är något vi måste jobba med, men statistik är statistik, och det är ju så, säger mittfältaren.

Vänsteryttern Emil Forsberg ser ändå ljuspunkter offensivt mot Italien.

– Vi höll i bollen och skapade något halvdant läge. Det är klart att det inte är något skott på mål, men det finns delar man kan ta med sig, säger han.

TT: Vad är det du vill att ni gör mer?

– Det gäller att hålla i bollen när vi har den och hitta kreativa lösningar, säger Forsberg.

Anfallaren Marcus Berg, som kom in i den 79:e minuten, hyllar defensiven, men är självkritisk till Sveriges offensiva spel.

– Den sista tredjedelen har inte lossnat alls. Vi möter ett av världens bästa försvar, så det är tufft, men samtidigt vill vi så klart skapa mer chanser än vad vi gör, säger Marcus Berg.

"Går för tre poäng"

När Berg kom in hade Sverige tappat något i offensiv kraft, men blågult hade fortfarande 0-0 i det läget av matchen.

– Självklart går vi för tre poäng, samtidigt har vi ingen tokoffensiv eftersom vi har en poäng. Det hade vi kunnat gå ganska långt på inför den sista matchen, säger Berg, som petades från start till förmån för John Guidetti.

Guidetti själv kunde inte möta pressen efter matchen eftersom han var uttagen till dopningskontroll.