TT-Sport

Favoriterna höll på Bergsåker

TT-Sport Artikeln publicerades

Trots svåra förhållanden med ett ihållande regn radade favoriterna upp sig under lördagens V75-omgång på Bergsåker. Zenit Brick och Månprinsen AM satt som enkelstreck på de flesta av inlämnade system och favoritduon gjorde sin plikt.(TT)

Vädret och banans underlag var den stora snackisen på Bergsåker. Regnet öste ner under tävlingarna och kuskar och tränare funderade över hur det skulle bli med banunderlaget, vilken typ av skor man skulle använda och så vidare.

Men banpersonalen hade gjort ett enastående arbete och banan höll god klass - även om den var blöt.

Zenit Brick gillar vintern bäst då han brukar rada upp V75-segrar. I guldloppet kunde Mika Forss köra till spets efter ett varv och sedan var loppet över. Vinnaroddset: 1,24.

Var aldrig orolig

On Track Piraten, körd av Oskar J Andersson, närmade sig över upploppet men Forss var aldrig orolig.

– Nej, det fanns lite krafter kvar i Zenit Brick så det var ingen fara. Han höll sig lugn i värmning och i loppet och då förstod jag att segerchansen var bra. En mycket fin häst som blir bättre för varje år, sade finländaren Mika Forss.

Månprinsen AM är ensam på kallblodstronen och hade inga problem med att vinna Dubbelcupens vinterfinal. Elvaåringen stod med dubbla tillägg (40 meter) men var utvändigt om ledaren 900 meter från mål.

– Jag hade bestämt att avancera med 1 400 meter kvar, för jag ville inte ha någon häst framför mig i tredjespår. Det blev ju en perfekt taktik och det är en underbar häst. Jag kunde ha kört till ledningen långt tidigare men jag ville stanna kvar i andraspår eftersom innerspåret var tyngre. I början av upploppet sa jag åt Månprinsen att öka och det blev ju rätt så enkelt till slut. Nu blir det lite vila och därefter vinterträning, sedan kommer vi tillbaka strax efter vårdagjämningen (20 mars), sade en mycket glad Gunnar Melander.

Det var Månprinsens 66:e seger i 104:e starten och han närmade sig nio miljoner kronor i prissumma.

"Hästen var i toppform"

Magnifik Brodde var underbar att skåda i V75-7. Samu Sundqvist hade bestämt sig för att köra i spets; kosta vad det kosta ville. Efter en snabb öppning på den regntunga banan hade Sundqvist en rätt mysig väg mot seger.

– Jag sa till Jorma Kontio att jag inte släpper ledningen, sedan blev det rätt så lugnt. Hästen var i toppform i dag och det blev ju enkelt.

Sundqvist arbetar hos Umeåamatören Ingemar Hultqvist och stallet har haft ännu ett rekordår.

– Vi har kört in nästan tre miljoner kronor på några få starthästar och det är jättebra. Sedan vann vi ett klassiskt lopp när Serlmer IH tog hem Breeders Crown-finalen för fyraåringar, så jag är jättenöjd.