TT-Sport

Nations- och världsrekord för Karlströms

TT-Sport Artikeln publicerades

Perseus Karlström raderade ut Stefan Johanssons 25 år gamla rekord på 10 000 meter gång. Mamma Siw ville inte vara sämre. - Hon har jävligt mycket jävlar anamma, säger sonen om sin mamma, ny världsrekordhållare bland 60-åringar. VM förra månaden blev en besvikelse för Perseus Karlström.(TT)

VM förra månaden blev en besvikelse för Perseus Karlström. 27-åringen gick ut för hårt och slutade 37:a. På lördagen fick han sin revansch.

På Stockholms Stadion satte han nytt svenskt rekord på 10 000 meter med 38,58, och slog därmed Stefan Johanssons tidigare rekord, 39,02, som hade stått sig sedan 1995.

– Jag är sjukt nöjd. Jag har varit ute efter det här rekordet ett tag, men man måste få ett bra tillfälle när formen är fin och med bra publik, den gör jättemycket, säger Perseus Karlström.

Gången ligger utanför friidrottsförbundet, och är därför inte med som en del av den officiella Finnkampen. Den sänds inte heller i SVT, till skillnad mot resten av tävlingen.

– Det är riktigt dåligt. Visst, gången är inte med i friidrotten i Sverige. Men det är riktigt tråkigt, säger Perseus Karlström.

Han fick också glädjas åt mamma Siv Karlström. Den 60-åriga förbundskaptenen tvingades motvilligt, men som vanligt, ta ut sig själv i tävlingen, men gjorde sedan verkligen det bästa av det. Hennes tid, strax under 26 minuter, var nytt världsrekord för 60-åringar.

– Det var grymt, det var inga problem i dag. Och lite häftigt är det att vara första kvinna under 26 minuter, i min ålder, säger Siv Karlström.