TT-Sport

Seger för Fasth inför OS-äventyret

TT-Sport Artikeln publicerades

Sista matchen i SHL före avfärden till OS för Växjös Viktor Fasth. Då försökte Brynäs komma lite extra mycket under skinnet på Tre Kronormålvakten. - Det var lite slutspelskaraktär över matchen och en riktigt skön vinst för oss. säger Fasth efter 5-3-segern.(TT)

Han och gästande Växjö gick segrande ur striden i Gavlerinken, både mentalt och i och med vändningen från 2-3 till 5-3 i slutperioden.

– Vi var lite mjuka i första, det tog en period för oss att vakna. Man måste skita ner sig för att ta vinster och jag tycker att vi kommer upp bättre som lag och blir starkare framför båda målen i andra och tredje. Det blir matchavgörande i dag, säger Fasth.

Brynäs lyckades ändå komma under skinnet på serieledarna, till en början, med närgången uppvaktning och den balans med spel på gränsen som laget vill och behöver ha för att sätta press på ett så spelskickligt lag som Växjö.

– Det var väl ganska tydligt att de försöker gå hårt på kassen men det är bara härligt, menar Fasth.

Känslorna svallade

När hemmalagets vassaste retsticka Jonathan Granström på något konstigt sätt lyckades landa på en stående Viktor Fasth så att han föll raklång baklänges, sekunden efter att Juuso Ikonen gjort 2-1, svallade känslorna hos ett frustrerat Växjö.

Precis som Brynäs ville.

– Han (Granström) är en sådan spelare som går hårt på mål men vad som hände vet jag inte. Jag släppte in pucken sedan smällde det från sidan men domarna stävjade det där i andra perioden med en tvåa för sånt där, det är jag tacksam för, säger Viktor Fasth.

Att Brynäs planerat att få Växjömålvakten att tappa humöret förnekar dock Johan Alcén.

– Viktor är en het målvakt. Han lever sig in i det så det är klart att man försöker gå hårdare på mål, skymma och vara med på returer lite extra. Han ska ha det jobbigt och inte få en massa lätta puckar på sig så att han ser bra ut, säger Brynäsforwarden.

– Men det är ju inte för att han är het i humöret utan för att han är bäst i Sverige. Man vill göra mål på honom men har också en stor respekt för honom. Fasth visar att han är en vinnare och ligger på gränsen han också.

"Släpper in för enkla"

Att han själv, Ikonen och Jacob Blomqvist tog hemmalaget till en 3-1-ledning halvvägs in i matchen räckte dock inte.

Pontus Netterberg gav Växjö kontakt med en reducering i andra och en tidig kvittering i tredje. Ett par minuter senare fyllde Elias Pettersson på till 4-3, Robert Rosén avslutade sedan målskyttet i power play.

– De får några enkla mål och det kanske omedvetet smyger sig på en känsla av att matchen faller oss ur händerna. Vi blir ett jagande lag och de utnyttjar hålen som blir. Vi släpper in för enkla mål och de får en lätt resa i tredje, säger Johan Alcén besviket.

Viktor Fasth var desto gladare.

På tisdag spelas ju final i Champions Hockey League hemma i Växjö, sedan väntar OS-äventyret för Växjömålvakten:

– En fantastisk ära att få ställa upp och dra på sig den svenska tröjan i ett OS. Jag kan inte tänka mig något större som svensk hockeyspelare faktiskt.