TT-Sport

Styrkan som kan bli guld värd

TT-Sport Artikeln publicerades

Ett bra numerärt överläge kan bli guld värt i junior-VM. På den punkten har starten varit lysande för Sverige. - Det här är nog bland det vassaste jag har varit med om, säger supertalangen Rasmus Dahlin.(TT)

Inför kvällens tredje gruppspelsmatch mot Schweiz har svenskarna gjort fyra mål på tolv tillfällen i powerplay.

Det är näst mest av alla lag - bara Kanada som spelat en match mer har gjort fler. Det placerar Sverige på en delad andraplats med Tjeckien med en effektivitet på 33,33 procent.

Det är den svenska förstauppställningen - en riktig superkvintett - med Elias Pettersson (2 mål+1 assist), Alexander Nylander (1+2), Lias Andersson (1+0), Fabian Zetterlund (poänglös) och Rasmus Dahlin (0+3) som stått för de fyra målen i spelformen.

– Det är vårt pucktempo och att vi tar så mycket skott som är framgången, säger Dahlin, ende backen i formationen, vars fjärde assist i turneringen kommit i spel fem mot fem.

Bra plan

Att Alexander Nylander kommit in sent och att de fem inte fått så mycket träning ihop tycks inte spela någon roll.

– Vi gjorde upp en plan och följde den, det har funkat. Vi har kunnat träna lite mer på slutet, men vi har kollat video och lyckats hitta varandra bra, säger Frölundabacken.

Zetterlund och Lias Andersson spelar närmast motståndarmålet för att fånga upp returer, Pettersson och Nylander är en bit längre ut och letar skott och Dahlin både skjuter och fördelar.

Många bra skyttar

TT: Vem av er fem har vassaste skottet?

– Det är svårt att säga. Fabian skjuter inte så mycket, men har ett jättebra skott. Nylander har ett jättebra skott, Elias och Lias också, säger Dahlin och börjar skratta när han inser att han räknat upp alla utom sig själv.

– Alla har sjukt bra skott faktiskt. Det är riktiga stjärnor man får spela med.

"Special teams", numerärt över- och underläge, är en nyckel för en lyckosam turnering. Det visade sig inte minst i förra matchen, 3-1-segern över Tjeckien, med två blågula powerplaymål och ett starkt boxplay i bland annat tre mot fem.

Sverige jagar tredje raka segern över Schweiz i kväll i jakten på gruppseger. Alla spelare är tillgängliga och förbundskapten Tomas Montén är hemlighetsfull när det gäller målvaktsvalet. Ska han fortsätta att spela ettan Filip Gustavsson, Luleå, eller är det dags att låta Filip Larsson, Tri-City Storm, få speltid?