TT-Utrikes

220 000 barn hotas av minor i Ukraina

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratusentals barn i östra Ukraina löper stor risk att skadas av minor, enligt en FN-rapport. Konflikten i östra Ukraina mellan den ukrainska armén och proryska separatister bröt ut i april 2014, och har krävt 10 000 människoliv samtidigt som nästan 24 000 människor har skadats.(TT)

Konflikten i östra Ukraina mellan den ukrainska armén och proryska separatister bröt ut i april 2014, och har krävt 10 000 människoliv samtidigt som nästan 24 000 människor har skadats.

Omkring 220 000 barn bor, leker och går i skolan i ett område som är fullt med minor och andra explosiva vapen, skriver FN:s barnfond Unicef i en rapport.

Konfliktområdet bedöms vara ett av de mest mintäta i världen.

– Det är oacceptabelt att en plats där barn lekte i säkerhet för bara fyra år sedan i dag är fylld med dödliga sprängämnen, säger Giovanna Barberis, Unicefs representant i landet, och fortsätter:

– Alla parter i konflikten måste omedelbart sluta använda dessa hemska vapen som förstör samhällen och utsätter barn för en ständig risk att skadas och dödas.

Under januari till november i år har ett barn i veckan skadats längs den 50 mil långa fronten som separerar de stridande i östra Ukraina, enligt rapporten. Unicef uppmanar alla parter till att följa tidigare avtal om vapenvila och tillåta minröjning i regionen.