TT-Utrikes

Brand i Sydkorea jämförs med Grenfell Tower

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den dödliga branden som rasade i ett åttavåningshus i sydkoreanska Jecheon under torsdagen har stora likheter med katastrofen Grenfell Tower i London, tidigare i år, enligt experter.(TT)

Lättantändligt material på utsidan av byggnaden ledde till att branden spred sig snabbt och dödade 29 personer, enligt experter som jämför brandförloppet med Grenfell Tower-katastrofen i London.

20 av dödsoffren hittades i en bastu för kvinnor och de övriga på andra platser i byggnaden.

Experter säger att byggnaden var en brandfälla som bara väntade på att en katastrof skulle inträffa. De slår fast att det fanns brandfarliga ytskikt utanpå byggnaden som hade för få nödutgångar. Flera fordon stod olagligt parkerade vid höghuset och hindrade räddningstjänstens när de ryckte ut.

Bilder från en övervakningskamera visar hur lågor och svart rök stiger från den nedersta delen av byggnaden. Branden spred sig sedan snabbt upp efter huskroppen som var klädd i billigt och mycket lättantändligt material.

– Det hördes tre eller fyra explosioner och jag såg hur lågorna snabbt hoppade upp längs utsidan av byggnaden, säger ett vittne.

Det tog bara sju minuter innan lågor och rök slukat hela byggnaden, enligt uppgifter.

– Brännbara ytmaterial har varit en stor källa till problem i kraftiga bränder, säger Chung Sang-Man, ingenjör vid universitetet i Kongju, och hänvisar till katastrofen i Grenfell Tower i juni där 71 personer omkom.

Branden i London startade i ett kylskåp på fjärde våningen och spred sig snabbt upp genom hela 24-våningshuset, som hade nytt ytskikt.