TT-Utrikes

EU och Storbritannien överens

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tillräckliga framsteg har nåtts i brexitförhandlingarnas första fas, skriver EU-kommissionen i ett uttalande. Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien öppnar för nästa fas i utträdesprocessen.(TT)

Beskedet innebär att klartecken kan ges nästa vecka för att inleda samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal.

– Vi har haft många samtal sedan i måndags, konstaterar kommissionsordförande Jean-Claude Juncker på morgonens presskonferens, och inleder med att tacka Storbritanniens och Irlands premiärministrar och förhandlingsdelegationerna i Bryssel och London.

– Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja, säger Juncker, och tillägger på engelska, franska och tyska att Bryssel och London har gjort tillräckliga framsteg för att nå nästa fas i förhandlingarna.

Vit rök

Storbritanniens premiärminister Theresa May och brexitministern David Davis träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på morgonen för ett möte om det brittiska EU-utträdet. Strax efter Theresa Mays ankomst till Bryssel twittrade Junckers stabschef Martin Selmayr en bild på vit rök - ett tecken som används av Vatikanen för att tillkännage valet av ny påve.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, konstaterar Juncker på presskonferensen.

– Nu är det dags att se mot framtiden, då Storbritannien kommer att vara en nära och viktig allierad. Det är livsviktigt för oss alla att vi fortsätter att arbeta tillsammans om frågor som handel, forskning och säkerhet, fortsätter han.

May: Inte enkelt

Theresa May säger att parterna har arbetat "extremt hårt" under veckan, och att det inte har varit enkelt för någon.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (dagens överenskommelse) är i Storbritanniens intresse, säger Theresa May på presskonferensen.

– Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May.

Om pengarna konstaterar hon att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är "rättvis mot brittiska skattebetalare".

Snabba diskussioner

Nattmanglingar har hållits för att nå en uppgörelse om villkoren för Storbritanniens skilsmässa med EU, som kan bana väg för samtal om landets framtida handelsförhållanden med unionen.

Överläggningar om den irländska gränsfrågan - en stötesten i förhandlingarna - har hållits mellan premiärminister Theresa May och det nordirländska stödpartiet DUP, vars motstånd hittills stoppat en uppgörelse.

På torsdagskvällen sade en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussionerna under kvällen gick "väldigt snabbt".

– Jag tror att vi kommer att arbeta under de närmaste timmarna med Storbritanniens regering för att avsluta det här. Jag säger "timmar" för jag tror att vi är väldigt nära, sade tjänstemannen i Bryssel.

Senare rapporterade BBC att DUP i Belfast inte har skrivit på någonting.

Tusk väntas göra ett uttalande klockan halv nio på morgonen, svensk tid, efter sitt möte med May.

Nya ordalydelser

Sky News DUP-källa sade att partiet fortsätter att jobba med gränsfrågan på fredagen.

Enligt BBC har nya ordalydelser kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland förts fram till DUP och sedan diskuterats av EU-kommissionen och Irlands och Storbritanniens regeringar.

DUP - vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering - slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

– Som jag har uppfattat det arbetar alla parter med en ny text, sade Brian Hayes, Europaparlamentariker för det irländska regeringspartiet Fine Gael, till mediebolaget RTE på torsdagskvällen.

– Det är inte så att texten helt har ändrats men det kan vara vissa modifieringar och nya ord, men förhandlingarna forsätter och har intensifierats.