Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stadig migrationshuvudvärk i EU

Asyl och migration fortsätter att så split mellan EU:s medlemsländer. Oenigheten är stor inför veckans toppmöte i Bryssel. När EU:s stats- och regeringschefer möttes i vintras manades till enighet om ett nytt asylsystem i lagom tid till midsommar. Men den ordern gick inte att uppfylla.(TT)
Publicerad 19 juni 2017

När EU:s stats- och regeringschefer möttes i vintras manades till enighet om ett nytt asylsystem i lagom tid till midsommar.

Men den ordern gick inte att uppfylla. Läget är fortsatt låst kring framför allt den omfördelning av asylsökande som är tänkt att göras om något land plötsligt får ta emot en stor mängd flyende utifrån - i stil med vad som skett i Grekland och Italien på senare år.

Annons

På ena sidan står främst de så kallade Visegrad-länderna - Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern - som benhårt säger nej till all omfördelning. I andra änden står länder som Sverige, Tyskland och Frankrike som anser att det handlar om solidaritet mellan EU-länderna för att avlasta varandra.

"Kontroversiellt"

Som läget nu ser ut kan till och med omfördelningen tills vidare komma att läggas åt sidan under höstens fortsatta diskussioner, för att man under tiden ska försöka enas om övriga delar av asyl- och migrationspolitiken.

Oenigheten märktes även när EU:s utrikesministrar satt samlade i Luxemburg på måndagen.

””

Läger i Afrika?

Inför EU-ledarnas toppmöte på torsdag diskuteras främst hur man ska få färre migranter som saknar egentliga asylskäl att försöka ta sig in i EU. Fokus ligger tydligt på avskräckning, exempelvis genom att hota länder som inte vill ta tillbaka sina utresta medborgare med hårdare visumregler för att resa legalt till EU.

Enligt nyhetssajten EU Observer trycker dessutom Österrike återigen på för att migranter som räddas på Medelhavet ska skickas till läger i exempelvis Egypten och Tunisien, för att där avgöra vem som kan få asyl eller inte.

Motståndet i det fallet är dock fortsatt starkt från övriga EU-länder, inte minst Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons