TT-Utrikes

Fängslad vicepresident förlorar sin titel

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ecuadors vicepresident Jorge Glas stängs av eftersom han varit frånvarande från sin post i mer än tre månader. Anledningen - han sitter inlåst dömd till sex års fängelse för korruption. Glas är den högst rankade latinamerikanska politiker som dömts och fängslats för sin roll i en stor mutskandal.(TT)

Ecuadors vicepresident Jorge Glas stängs av eftersom han varit frånvarande från sin post i mer än tre månader. Anledningen - han sitter inlåst dömd till sex års fängelse för korruption.

Glas är den högst rankade latinamerikanska politiker som dömts och fängslats för sin roll i en stor mutskandal. Ett brasilianskt byggföretag uppges ha betalat mångmiljonbelopp för att säkra offentliga uppdrag. Skandalen har snärjt politiker i flera länder, bland annat Mexiko, Peru, Panama och Venezuela.

Glas dömdes den 13 december av Ecuadors högsta domstol. Han säger att han är oskyldig och kommer att överklaga. Men på grund av han frihetsberövats sedan den 2 oktober i väntan på rättegång har han inte kunnat fullgöra sina uppgifter.