TT-Utrikes

Foster tror på Brexit utan avtal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ledaren för det nordirländska partiet DUP, Arlene Foster, är beredd att utlösa en så kallad hård brexit, utan något avtal färdigt mellan Storbritannien och EU, och ser det som det troligaste utfallet. Det rapporterar tidningen The Observer, och hänvisar till läckta mejl.(TT)

Det rapporterar tidningen The Observer, och hänvisar till läckta mejl. Foster ska ha sagt att hon nyligen haft ett fientligt och svårt möte med Michael Barnier, som leder EU:s förhandlingsgrupp.

Frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland är en av de tuffaste nötarna att knäcka i förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur EU. EU har drivit frågan att Nordirland fortsatt ska omfattas av EU-regler, för att undvika en hård gräns till Irland. I dag är det öppet mellan Nordirland och Irland. DUP har dock kraftigt motsatt sig att Nordirland skulle vara "annekterat av EU".

"Jag inser tillfullo riskerna med ett Brexit utan avtal men farorna av ett dåligt avtal är värre", skrev Foster nyligen i en artikel i Belfast Telegraph och fortsatte:

"De kommande dagarna, veckorna och månaderna kommer att bli kritiska. Besluten som fattas kommer att forma vilken sorts Nordirland vi vill att våra barnbarn ska leva i".