TT-Utrikes

Franska fångar får egen telefon i cellen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Franska fångar får snart egen telefon i cellen för att lättare hålla kontakt med familjen utanför murarna, enligt Le Monde. De förbättrade relationerna ska underlätta återanpassningen till samhället när straffet är avtjänat.(TT)

Nyheten om lurarna beskrivs som en revolution inom den franska kriminalvården, och har nyligen klubbats igenom i justitiedepartementets sandstensfärgade byggnad vid Place Vendôme i Paris.

Telefoner i celler har funnits på försök i Montmédy-fängelset i Meuse i nordöstra Frankrike sedan juli 2016. Sammanlagt 296 intagna har kunnat ringa familjemedlemmar vid vilken tid som helst på dygnet, till en kostnad som är 20 procent lägre än i de ordinarie telefonbåsen utanför cellerna. I genomsnitt har fångarna kunnat välja mellan fyra förvalda nummer där innehavaren kan identifieras.

Fler än 50 000 celler i 178 fängelser ska utrustas med telefoner under de kommande åren, både för häktade och dömda, skriver tidningen. Justitiedepartementet motiverar reformen med att de förhoppningsvis förbättrade familjerelationerna ska göra det lättare för fångarna att återgå till ett normalt liv när de muckat.

Kampen mot otillåtna mobiltelefoner slutar dock inte: mobilerna kan till skillnad från fasta telefoner användas till att upprätthålla banden till kriminella utanför fängelset. Omkring 33 000 mobiltelefoner beslagtogs i franska fängelser under 2016, skriver Le Monde.