TT-Utrikes

Brittisk debatt om att porta Trump

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Över en halv miljon britter vill att den republikanske presidentaspiranten Donald Trump ska få inreseförbud i Storbritannien. I dag ska frågan diskuteras i parlamentet.(TT)

"Det är absurt att dyrbar parlamentarisk tid slösas på att debattera en fråga som ett inslag i det amerikanska presidentvalet", kommenterar Trumps skotska företag.

Trump har hotat med att stoppa planerade investeringar i skotska golfbanor på 8,6 miljarder kronor (700 miljoner pund) om han skulle portas.

Orsaken till uppropet är Trumps uttalande om att muslimer inte borde tillåtas att resa in i USA, ett yttrande som fälldes efter att två radikaliserade muslimer sköt ihjäl 14 människor i San Bernardino i Kalifornien i december.

När upprop med över 100 000 namnunderskrifter lämnats in till regeringen brukar parlamentet debattera det aktuella ämnet. Men dagens debatt kommer inte att följas av någon omröstning.

Inrikesminister Theresa May är den som har makten att utfärda ett inreseförbud i Storbritannien. Premiärminister David Cameron har sagt att Trumps kommentar visserligen är "splittrande" men att han inte vill förbjuda honom inresa i landet.

Labour-ledamoten Paul Flynn, som ska leda debatten, vill inte ge Trump mer publicitet, vilket han skulle få med ett förbud.