TT-Utrikes

"Perfekt storm" när Malta tar över i EU

TT-Utrikes Artikeln publicerades

2017 kan bli ett år som helt avgör Europas framtid för många år framöver. Raden av kriser skapar en rejäl utmaning när EU:s minsta medlemsland nu tar över som ordförande. - Vi står inför en perfekt storm.(TT)

– Vi står inför en perfekt storm. De kommande tolv månaderna kommer att definiera Europas framtid, siar Maltas biträdande premiärminister Louis Grech.

Tillsammans med EU-ministern Ian Borg tar Grech emot nedresta EU-korrespondenter från unionens allehanda medlemsländer för att berätta om hur Malta tänker sköta ruljangsen under de kommande sex månaderna.

Migrationen står högst upp på listan.

– Det står nära våra hjärtan - och nära våra kuster, säger Grech, vars lilla ö länge tillhört de "frontstater" vars kustbevakare fått rycka ut och hjälpa flyktingbåtar på väg över Medelhavet.

Gränskontroll

Som ordförandeland i EU ska Malta försöka lotsa fram medlemsländerna till någon form av enighet om hur flyktingkrisen ska hanteras.

Det lär inte bli enkelt. Åsikterna går fortfarande kraftigt isär om hur EU ska hantera asylfrågor och invandring.

Premiärminister Joseph Muscat betonar att han alltid varit för att de asylsökande ska fördelas rättvist mellan EU-länderna - men att man också måste lyssna till vad de ovilliga säger.

– Några av våra kollegor i Östeuropa har en poäng: först av allt måste vi återfå kontrollen över våra yttre gränser, säger Muscat på en presskonferens tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Prata om allt!

Flyktingkris och terrordåd och Storbritanniens nej till fortsatt medlemskap har fått EU-vännerna att darra. När nackdelarna läggs på hög är det lätt att fördelarna glöms bort.

Joseph Muscat trycker samtidigt på behovet av att kunna prata om allt för att hitta nya lösningar.

– Vi måste sluta skylla på folk som röstar på extremistpartier och i stället fokusera på deras oro. För det mesta ställer de rätt frågor. Extremisterna ger fel svar - men de är samtidigt de enda svaren som ges, säger Muscat.

– Det här är en sjuka som härrör från bristen av rättvis fördelning, från avsaknaden av ordentlig tillväxtpolitik. EU borde inte bara handla om regler för vad man får göra och inte göra i ekonomin, anser premiärministern på Malta.