TT-Utrikes

Schweiz president efterlyser omröstning om EU

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Schweiz president Doris Leuthard vill att landet genomför en folkomröstning om relationen till Europeiska unionen, där landet ju inte ingår. - Vi måste klargöra relationen till EU. Vi måste veta vilken riktning vi ska gå, säger hon till tidningen Blick.(TT)

Förhållandet mellan Schweiz och EU har gnisslat under den senaste tiden i samband med Storbritanniens utträdesförhandlingar med Bryssel. EU vill bland annat ersätta fler än 100 bilaterala överenskommelser mellan unionen och alplandet.

Under förhandlingar i november tog EU och Schweiz vissa steg mot ett allomfattande avtal sedan Schweiz gått med på att betala ett större årligt bidrag till unionen. Ett sådant avtal skulle bland annat innebära att Schweiz antar relevanta EU-lagar för att landet i sin tur ska få tillgång till EU:s inre marknad, som är viktig för den schweiziska exportindustrin.

Stämningen surnade rejält under den senaste veckan när Bryssel tidsbegränsade schweiziska börsers rätt att handla med aktier noterade inom EU. Schweiz hotade då med att hämnas åtgärden som Bern-regeringen betraktar som en form av diskriminering.

Det rika och neutrala Schweiz är varken medlem av EU eller försvarsalliansen Nato, och bestämde sig så sent som 2002 att bli medlem i FN.