TT-Utrikes

Bråk och skratt när Trump mötte pressen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Han både skämtade och skällde. När Donald Trump för första gången på månader bjöd in till presskonferens handlade mycket om Ryssland, fejkade nyheter och den blivande presidentens affärsverksamhet.(TT)

När mannen som blir USA:s president nummer 45 klev ut ur den blanka marmorinfattade hissen i Trump Tower på Manhattan i New York möttes han av smattrande kamerablixtar. Världens medier har väntat sedan i somras på att få veta mer om hur den kontroversiella republikanen tänker styra USA. Och nu var det äntligen dags. Under noggrann uppsikt av den blivande presidentens livvakter hoppades journalisterna att få ställa just sin fråga.

Som väntat kom mycket av den timslånga presskonferensen att handla om Ryssland. Frågan om nyheten från mediebolaget CNN om att Ryssland har komprometterande underrättelseuppgifter som kan skada Trump kom upp flera gånger.

– Det är skamligt att den här informationen har släppts. Det är falska nyheter. Det hände inte. Det är mina motståndare som gått samman, sjuka människor, och lagt ut det där, kommenterade en märkbart irriterad Trump det hela.

Hätskt gräl

Annars tycktes republikanen - som gjort sig känd för sina hätska uttalanden - vara vid gott mod under stora delar av presskonferensen. Han skämtade ofta med reportrarna som artigt svarade med att skratta.

Det hördes också många applåder. Enligt sajten Politico hade Trump fyllt de bakre raderna med anställda som klappade händer och visade uppskattning.

Vid ett tillfälle bröt ett ordentligt gräl ut mellan den blivande presidenten och delar av den samlade mediekåren.

Trump vägrade att svara på frågor från medieföretag som han anser sprider "fejkade nyheter". BuzzFeed - en mediesajt som till skillnad från flera andra valde att publicera de komprometterande dokumenten, vars innehåll inte har bekräftats och där Trump omnämns, i sin helhet - avfärdades som en "skräphög" och CNN:s korrespondent som ville ställa en fråga fick svaret:

– Inte du. Nej, jag kommer inte att ge dig en fråga. Du är falska nyheter, dundrade en ilsken Trump som däremot hyllade organisationer som BBC och The New York Times.

– Det minsta jag kan be om är ärliga reportrar.

Donald Trump fick också frågan om han tror att Moskva låg bakom intrång under den amerikanska valkampanjen.

– Jag tror att det var Ryssland, men jag tror att vi också blev hackade av andra länder och andra människor.

"Ingen intressekonflikt"

Men har Trump accepterat att den ryske presidenten Vladimir Putin försökte hjälpa honom att vinna valet, ville någon veta.

– Om Putin gillar Donald Trump så ser jag det som en tillgång, inte som en belastning, sade Trump som framhöll att han inte har några affärskontakter med Ryssland överhuvudtaget och därför inte befinner sig i en känslig position.

En stor del av presskonferensen ägnades just åt att reda ut hur miljardärens affärsimperium ska skötas i framtiden, för att förhindra intressekonflikter. Vid Trumps sida under pressträffen fanns hans två söner som kommer att ta över pappans företag.

– Jag kommer inte att ha några intressekonflikter som president, slog Trump fast.

När det gäller den omstridda muren längs med gränsen mot Mexiko meddelade Trump att han vill sätta i gång med bygget så snart som det bara är möjligt.

– Mexiko kommer på något sätt att ersätta oss för det.