TT-Utrikes

Turkisk bankman fälld för sanktionsbrott

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En jury i USA har kommit fram till att Mehmet Hakan Atilla, hög chef vid den turkiska banken Halkbank, är skyldig till att ha hjälpt Iran att kringgå amerikanska sanktioner. Utslaget kommer efter en rättegång som har ansträngt relationerna mellan Washington och Ankara.(TT)

Utslaget kommer efter en rättegång som har ansträngt relationerna mellan Washington och Ankara. En turkisk regeringsföreträdare säger efter utslaget att det strider mot internationell rätt, och inte kommer att få några konsekvenser för turkisk ekonomi, det turkiska banksystemet eller statliga Halkbank.

Atilla fälldes på fem av de sex punkter han åtalats för. Han frias från åtalet om penningtvätt. Enligt åklagarna har Atilla i en komplott med flera andra, bland dem den turkisk-iranske guldhandlaren Reza Zarrab, genom olika manipulationer hjälpt Iran att kringgå sanktionerna och skaffa sig intäkter från utlandet.

Zarrab har efter en uppgörelse med åklagarna vittnat och sagt att upplägget byggde på mutor till turkiska företrädare och hade välsignats av nuvarande presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har avfärdat rättegången som en komplott mot Turkiet, iscensatt av Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som enligt Ankara organiserade kuppförsöket förra året.