Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingemåndag med Lotta Gröning

När jag når Lotta Gröning på telefon sitter hon utomhus och skriver på sin nästa bok, som ska handla om arbetarrörelsens utveckling, arbetstiteln är ”Från folkhemmet till Facebook”. Perspektivet är socialdemokratin och teknikens utveckling, om jag förstår det rätt.
Publicerad 26 juli 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Delarna av Sverige utanför storstadsområdena riskerar bli förlamade, säger Lotta Gröning.
Delarna av Sverige utanför storstadsområdena riskerar bli förlamade, säger Lotta Gröning.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lotta Gröning är väl rustad för att skriva om detta. Hennes doktorsavhandling i historia handlade om socialdemokratins väg till makten. Sedan dess har hon skrivit flera böcker om svensk politik och förekommer ofta i media, inte minst som språkrör för Sverige utanför Stockholmsområdet.

Och hon är väl bekant med Blekinge. Så frågan är, vilka styrkor och möjligheter har länet?

Annons

”Blekinge är ett litet sammanhållet län där det borde vara lätt att mobilisera människor för länets utveckling. Jag har också förstått att Blekingebor är stolta över sitt län och det är en viktig framgångsfaktor. Jag är imponerad av högskolan och kustlandskapet. De hör liksom ihop, satsningen på digitalisering och marinbiologi är framtidsbranscher. På Högskolan finns också en intressant utbildning om spelutveckling, om Big Data och AI och vård och teknik för nämna några. Verkligen framtidsbranscher som lockar unga.”

Vad mer tror du folk associerar med Blekinge?

”Ronneby Brunn är ett känt smultronställe och bland studenter får vi inte glömma Carlshamns Flaggpunch …”

Vilka möjligheter finns då för Blekinge?

”Det finns så mycket i Blekinge och minst genom den Tekniska högskolan att arbeta med för att flytta fram länets positioner. Blekinge har ändå en närhet till Skåne och Köpenhamn och övriga kontinenten. I tider som dessa med coronapandemier och överbefolkade storstäder bör Blekinge vara intressant för inflyttare. Storstädernas sårbarhet visar sig allt oftare. Vi måste lägga om livsstil. Med en högskola med digitalisering som specialitet finns det ett enormt tomrum att arbete i. Sverige hänger inte med i utvecklingen även om vi väldigt gärna vill tro det.”

Lotta Gröning sammanfattar vad Blekinge borde tänka på: ”Möjligheten är att visa att ni finns och vad ni kan!”

Men problemen då? Vilka svagheter finns?

”En svaghet för Blekinge är att länet har litet genomslag i Sverige. Ibland glömmer jag bort att det finns.”
Lotta Gröning

”En svaghet för Blekinge är att länet har litet genomslag i Sverige. Ibland glömmer jag bort att det finns. De har sin regionalpolitiska utsatthet som andra län utanför storstäderna. Det blir nästan förlamande. Jag minns ett regionalpolitiskt möte bland de små länen som skedde på 90-talet när jag var politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten, NSD.

Kurt Boström var landshövding och när Blekinge och Smålands representanter skulle berätta om sin utsatthet sa ett kommunalråd från Tranås i en replik till Kurt Boström något om att de också hans del av landet hade glesbygd. Då svarade Boström lite stöddigt: Jag skulle kunna ta hela Blekinge och lägga det i Torne Träsk utan att vattennivån höjs! ”

Så vad är då hotet?

Annons

”Hotet är att ingenting göra utan bara skrapa lite på ytan och hoppas att Blekinge upptäcks! Att visa att länet inte är en skräpyta som inte är värt några större satsningar”, säger Lotta Gröning med tydlig undertext om att ska det bli något gjort får vi göra det själv.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons