Affärsliv

Smarta glasögon kan få ett genombrott i vården

KARLSKRONA Artikeln publicerades
All viktig information finns i glasögonen.
Foto:Mattias Mattisson
All viktig information finns i glasögonen.

– Vi trodde att det skulle vara ett visst motstånd inom vården. Men de stod i kö för att prova det här och tyckte att det var spännande med ny teknik, säger Arnstein Njåstad.

Det handlar om att flytta in informationen från övervakningsapparater och larm till smarta glasögon som kan användas av läkare och sjuksköterskor på IVA, Intensivvårdsavdelningen.

– Det här började 2014 när man gjorde en analys på IVA om vilka problem de hade och som kanske skulle kunna lösas med ny teknik, berättar Arnstein Njåstad.

På IVA har varje patient ett antal övervakningsapparater bakom sängen som visar siffror hela tiden, och då och då går det ut larm.

Det är en miljö som kan stressa både patienter, anhöriga och personal.

– Så jag föreslog att man använder smarta glasögon, så att läkare och sjuksköterskor kunde se patientens värden och larm direkt i glasögongen. Det blir en mycket lugnare och tystare miljö, säger Arnstein Njåstad.

Till finesserna hör att kan man spola tillbaka för att se värdena före larmet, övervaka flera vårdplatser samtidigt och kommunicera med andra användare

Det har varit mycket utvecklingsarbete bakom den nya produkten. Förutom Njåstads företag Nicon har konsultföretagen HiQ, Fujitsu och Avalon varit inblandade samt en doktorand på BTH.

– Sammanlagt är vi 22 personer i projektet.

De har samarbetat nära med IVA på Blekingesjukhuset och även använt värden från Karolinska i programmerandet.

– Forskningsöversikten som doktoranden gjort visar att det inte finns någon annan som använder smarta glasögon på ett så avancerat sätt. De som har gjorts av andra är att man filmar patienter, pratar in journalen eller har videkonferenser mellan två glasögonbärare.

– Det är vi som är i framkant och har ett tekniskt försprång mot eventuella konkurrenter, konstaterar Arnstein Njåstad.

För efter tre års arbete är man nästan framme:

– Det som återstår är tester och certifieringar, så att vi kan visa att hela konceptet fungerar. Det tar ungefär tre månader. Efter det kan vi starta den första produktionen.

Han har börjat presentera produkten i olika sammanhang och har nyligen varit på universitetssjukhuset i Lund:

– De var otroligt positiva och ville gärna vara med och jobba vidare med det här, berättar Arnstein Njåstad.

– Det finns också ett internationellt intresse. I USA är de på. Men vi måste avvakta tills testerna är klara.

Ska man gå ut internationellt krävs det en hel del, och Njåstad har bildat företaget Succe AB för den nya produkten:

– Vi måste sätta upp en organisation för sälj och marknadsföring, för support. Det krävs också investorer.

– Vi har ju hittills bara tittat på IVA, men det finns många andra områden inom vården där man behöver övervaka patienter, säger Arnstein Njåstad och ger ett par exempel:

– Ambulanspersonalen kan skicka in värden på patienten så att de är beredda på Akuten när de kommer fram.

– Barnmorskor följer barnens hjärtfrekvens och moderns sammandragningar, och med smarta glasögon kan de övervaka flera olika förlossningar samtidigt utan att behöva springa mellan rummen.

– Sköter vi det här rätt kan det här bli hur stort som helst. Det finns tusentals, kanske hundratusentals kliniker runt om i världen som kan behöva de här glasögonen. Det här kan bli Karlskronas nästa Europolitan, säger Arnstein Njåstad.