Nöje

Eurovision: Svensk låtskrivare bakom Nederländernas vinnarlåt

Tel Aviv Artikeln publicerades
Joel Sjöö (till vänster) firar segern tillsammans med Duncan Laurence, Wouter Hardy (producent) och Suzanne van der Dool (förläggare Sony/ATV).
Foto: Niels Walboomers
Joel Sjöö (till vänster) firar segern tillsammans med Duncan Laurence, Wouter Hardy (producent) och Suzanne van der Dool (förläggare Sony/ATV).

Duncan Laurence's och Nederländernas vinnarlåt i Eurovision har artisten skrivit tillsammans med Joel Sjöö som är bördig från Dalsjöfors utanför Borås.

Gota Media når honom i Tel Aviv strax efter att Nederländernas vinst är ett faktum.

– Wow! Det är på samma gång en lättnad, det har varit en sån hype. Det går inte att komma ifrån att tänka ”Det här tar vi hur lätt som helst”. Men man vet ju samtidigt att man inte gör det, så lätt är det inte. Det är en sån lättnad och en extrem glädje! Jag tror att glädjen kommer att ta över mer och mer, säger Joel Sjöö till Gota Media.

Slutet av tittarröstningen blev en riktig rysare. Och det var inte klart vem som skulle vinna förrän de absolut sista rösterna var offentliggjorda.

– Det var helt sjukt vilken tvist det blev på slutet, det gjorde de ju snyggt.

Ja, de såg ut att gå sönder båda två… (Duncan Laurence och John Lundvik) Vad tänkte du när de drog ut på det mer och mer?

– Vi satt bara och svor. Jag kan inte säga vad vi sa…

Vad betyder en sån här vinst för dig som låtskrivare?

– Låten kommer ju att bli en europeisk hit, bli större än vad den är även om den går fantastiskt redan. Men nu kommer det nog att smälla till, tror jag. Det blir väldigt spännande att se. Jag är en väldigt stor del av Duncans projekt och har många låtar med honom. Det ska släppas nya grejer. Även med producenten Wouter (Hardy), vi är ett bra team som har byggt upp det här under lång tid. Nu får vi utväxling på det, tror jag. Det blir en flygande start, så det känns underbart.

Joel Sjöö är inte den första låtskrivaren från Sjuhärad att vinna Eurovision song contest för ett annat land än Sverige. 2011 tog Azerbajdzjan hem vinsten med bidraget ”Running scared”, skriven av låtskrivarna Sandra Bjurman och Stefan Örn. Den sistnämnde är bördig från Dalstorp i Tranemo.

Sjöö betonar att han verkligen tycker om vinnarlåten ”Arcade”.

– Även om det här är en Eurovision-låt så tror jag att folk kommer att gilla den för vad den är. Den är grym helt enkelt och då tror jag säkert att det kan ge lite nya intressen och folk man kan jobba med. Det kommer bara att vara jätteroliga grejer som det här innebär.

Nu väntar nattligt firande i Tel Aviv för Joel Sjöö och de övriga i det cirka 30 personer stora vinnarteamet från Nederländerna. Men först presskonferens.

– Och så ska jag krama om Duncan. Det händer mycket nu, det är fan kaos. Nu är det total eufori och så börjar man landa lite.

Hur firar ni?

– Jag har absolut ingen aning. Jag vet knappt var jag är. Jag hoppas att någon tar mig i handen och tar mig till baren. Det är ett bra gäng och det är många holländare här nere som vill fira med oss, säger Joel Sjöö.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.