Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Våga ta tag i svåra frågor som arbetsrätten

Mats Johansson
Publicerad 1 januari 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Framåtlutad och i rörelse, är ett favorituttryck hos en vän. Det var också nyårshälsningen som dök upp i telefonen samtidigt som jag läste kommentarerna kring regeringsförhandlingarna.Och visst har han rätt.

Utveckling kräver dynamik, rörelse och en verklig vilja till förändring. Tron på att försöka utveckla något genom att bevara eller återgå till något som avvecklats leder till tillbakagång och misslyckanden.

Annons

Kanske speciellt i dessa tider när det å ena sidan sker en explosiv utveckling av teknik, levnadsmönster och värderingar som omfattar många människor och samtidigt som en reaktion på detta hörs rop på motsatsen. Rop på ett samhälle som försvunnit sen länge.

Det blev lite märkligt att samtidigt följa kommentarerna kring en av knäckfrågorna i regeringsförhandlingen, arbetsrätten, samtidigt som hälsningen om framåtlutat och i rörelse dök upp. Arbetsrätten formuleras främst i lagen om anställningsskydd, LAS.

Den lagen föddes 1974 och omarbetades visserligen till delar 1982 men har som grund lagen från 1974. Det året vaktade Ronnie Hellström fotbollslandslagets mål, ABBA vann Eurovision, myndighetsåldern sänktes från 20 till 18, Estado Novo-diktaturen i Portugal föll och landet blev demokrati.

Det 45 år sedan, en halv mans eller kvinnoålder. Att beskriva förändringarna i arbetslivet under dessa år är omöjligt på dessa korta rader. Därför är det märkligt att se de snabba reaktionerna på viljan från Stefan Löfven att göra en översyn kring arbetsrätten. Att direkt sätta klackarna i backen och säga tvärnej är en märklig inställning.

Extra speciellt när en del av dessa som nu sätter klackarna i backen ibland medverkar till att ersätta lagen med lokala avtal, helt i enlighet med vad LAS ger möjlighet till, som reglering av arbetsrätten vid varsel och uppsägningar.

Sannolikt sker dessa avsteg från LAS just med anledning av att verkligheten behöver det. Att våga ta tag i svåra frågor som en modern arbetsrätt kräver både att man är i rörelse och är framåtlutad.

Annons
Annons
Annons
Annons