Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Alla skyller på alla efter kemiolyckan

KARLSKRONA · Duschen på Wämöskolan räddade 16-årige Simon Fuglsangs liv.
Om kemiolyckan hänt på Vedebyskolan den dagen för två år sedan då Simon brännskadades svårt hade han inte levt idag. Där fungerade inte nödduschen.
– Nedrustningen av skolan får allvarliga konsekvenser för eleverna, säger Gina Fuglsang, mamma till Simon.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2004
Gina Fuglsang är besviken
Gina Fuglsang är besvikenFoto: Ingmar Johanson

I två år har Gina Fuglsang kämpat ensam för sin svårt brännskadade son.

Hon beskriver det som en kamp för tillvaron och Simon är mitt inne i den känsliga tonårstiden.

Annons

– Värst är sorgearbetet att behöva se Simon lida över sitt sönderbrända ansikte. Men han är en fighter. En mycket stark kille, säger Gina.

Strax efter olyckan fick hon stöd men efterhand har hon tvingats slåss ensam mot både skolledning och försäkringsbolag. Alla skyller på alla.

– Varför är skolchefen Per Olsson tyst? Varför engagerar sig inte politikerna i fallet?, undrar Gina Fuglsang. Alla försöker sopa undan händelsen. Om den här olyckan hänt på en arbetsplats hade arbetsgivaren med en gång fått ta på sig ansvaret.

Istället har hon blivit arrogant och bemötts med likgiltighet av kommuntjänstemän som bett henne sänka rösten när hon blivit upprörd och höjt rösten.

Pekats ut som busungar

Och det allra värsta, säger hon, är att barnen pekats ut som ett gäng busungar som får skylla sig själva.

Man tror hon skojar när hon berättar om läraren på Wämöskolan som, när han felaktigt uppfattar det som om Simon försöker tränga sig före i matsalen säger: ”det begriper ju alla att du ser ut som du gör”.

För Simons skull, och för sin egen, höll Gina Fuglsang en låg profil strax efter olyckan. Hon ville försöka ta fasta på det positiva. Att Simon hade alla fingrar kvar. Att han inte blev blind, som det först befarades.

– Kemiläraren och skolsköterskan på Wämöskolan har varit ett stort stöd för mig och även rektorn Anders Giheden.

Men rektor Gunilla Ekelöf har hon aldrig talat med. Gina Fuglsang är mycket bitter över att rektorn, som vid skolavslutningen i kyrkan räknade upp barnen som fått stipendium, inte nämnde Simons kamp med ett enda ord.

Annons

Något som inte kommit fram tydligt nog, tycker Gina Fuglsang, är att det framme på katedern stod en femlitersdunk med etanol när eleverna gjorde sina experiment med svavelflis som skulle brinna tillsammans med vätskan. Lågan är osynlig och eleverna trodde att lågan slocknat.

Kemiläraren var ute i ett angränsande rum en stund och en av Simons klasskamrater gjorde det han trodde var det rätta - tog dunken med etanol för att åter få fart på elden. Elden sögs in i innehållet i dunken som exploderade med väldig kraft och flera barn runtomkring brännskadades.

Ingen så allvarligt som Simon.

Brinnande tog han sig till nödduschen inne i kemisalen och läraren sprang till expeditionen för att ringa ambulans. Tidigare hade kemiläraren begärt att få en telefon installerad i kemisalen.

Men det fick han inte. Då. Idag finns det en telefon.

Flera plastikoperationer

Efter en av de otaliga plastikoperationerna på sjukhuset i Malmö var Simon tvungen att gå med krage runt halsen under lång tid. Ny hud var transplanterad från ljumsken och för att huden inte skulle spricka fick inte Simon flytta huvudet åt något håll.

– Jag vårdade honom hemma ensam. Såren på halsen varades och jag var jätteorolig att jag gjorde fel. När han var på sjukhuset i Malmö gick det bra men ensam kände jag mig utlämnad.

Under läkningstiden kunde Simon inte heller cykla till skolan.

– Han erbjöds färdtjänst. Men vilken tonårskille vill åka färdtjänst till skolan?, undrar Gina Fuglsang.

Annons

Gina Fuglsang, som arbetar som specialpedagog, hade velat vara hemma mycket mer med Simon. För att vara tillgänglig och för att stötta.

– Jag hade till exempel behövt vara hemma för att peppa honom att ha på sig ansiktsmasken som han var tvungen att ha för att såren skulle läka.

Men hon har inte klarat det ekonomiskt.

– Jag har plockat ut mina egna sparpengar och nu är jag inne och tar av barnens.

Gina uppskattar de extra kostnaderna för resor och förlorad arbetsinkomst till runt 100 000 kronor.

Hon har ännu inte fått ett öre från försäkringsbolaget. Hennes eget bolag och skolans försäkringsbolag bollar ärendet mellan sig.

– Jag försökte få hjälp genom skolchefen Per Olsson. Han rådde mig att ta hjälp av en advokat.

Vill inte ”hänga” någon

Gina Fuglsang är noga med att poängtera att hon inte är ute efter att ”hänga” någon enskild. Men hon vill få olyckan uppklarad. Vem bär ansvaret?

– Jag kan inte tänka annat än att detta handlar om ett arbetsmiljöbrott. Om olyckan hänt på min arbetsplats hade den blivit uppklarad direkt.

Annons

Hon ställer sig frågande till varför man blir rektor om man inte vill ha något ansvar.

– Om ansvaret inte ligger hos dem skulle de gått till skolchefen Per Olsson som i sin tur, om ansvaret inte heller är hans, gått till politikerna för en få till en förändring.

Om några veckor är kammaråklagare Lotten Loberg vid åklagarkammaren i Malmö klar med de kompletterande förhören för att reda ut vem som bär ansvaret för olyckan på Wämöskolan.

Rättegången hålls någon gång under våren.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons