Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge skriver ut mest p-piller till unga flickor

BLEKINGE · Ingenstans i landet skrivs det ut så mycket p-piller till unga tjejer som i Blekinge.
Var tredje flicka mellan 12 och 19 år fick p-piller under förra året.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2004

– Jag tycker det är glädjande, säger Asta Carlsson, överläkare på kvinnokliniken och tidigare ansvarig för ungdomsmottagningarna i landet.

En av förklaringarna till att Blekinge ligger i topp vad gäller utskrivna p-piller är att de är gratis - alla tjejer under tjugo kan kostnadsfritt få pillren.

Annons

– Det tror jag att vi är ensamma om i landet, många andra har subventioner, men här är det gratis, säger Asta Carlsson.

Hon säger att hon inte ser några risker med att erbjuda gratis preventivmedel, det har man gjort i över fem år.

Få tonårsaborter

– Barnmorskorna är extremt duktiga på att välja ut patienter så att man inte riskerar att de drabbas av biverkningar, säger hon. Jag ser hellre att många äter p-piller än att vi har många tonårsaborter.

Och så verkar det fungera - Blekinge ligger bland de lägsta i landet vad gäller antalet tonårsaborter.

P-pillerstatistiken, som kommer från Socialstyrelsen, gäller flickor ner till tolv år. Men det är väldigt sällsynt att p-piller skrivs ut till så unga.

– Den yngsta jag har haft var 13-14 år, säger Asta Carlsson. Men då är det flickor som redan haft samlag när de kommer till oss.

Medicinska skäl

– Sedan är det en del yngre som får p-piller för att de har väldigt oregelbunden menstruation eller svåra menssmärtor, säger Asta Carlsson. Då ges det helt enkelt av medicinska skäl.

De flickor som är under femton år och vill ha p-piller håller man särskilda läkarsamtal. Inte minst för att lagen föreskriver att barn under femton inte får ha sex.

Annons

– Vi pratar väldigt mycket med flickorna om det, säger Asta Carlsson. Men för vår del, när det gäller valet mellan att skriva ut p-piller eller en oönskad graviditet med katastrofala följder, då är valet enkelt.

Hon säger flickorna kommer fortsätta ha sex oavsett vad läkarna säger.

– Vi kan ju inte tvinga dem att inte ha sex, säger hon.

Läkare har normalt sett skyldighet att informera barnens vårdnadshavare om när barnen får läkemedel utskrivna. Men så sker inte när det gäller p-piller.

Svår balansgång

– Om jag vet att flickan riskerar stryk om föräldrarna får veta att hon har sex så låter jag bli, säger Asta Carlsson. Socialstyrelsen har dessutom börjat rucka lite på reglerna. Men visst - det är en svår balansgång.

Hon säger att det inte finns något som pekar på att lättillgängliga p-piller innebär en sänkt sexualdebutsålder.

– Väldigt få kommer som sagt till oss innan de gjort sin sexualdebut, säger hon. Sedan får man ju väga den risken mot riskerna för oönskade graviditeter.

Hon tror inte heller att gratis p-piller minskar användandet av kondom och att de sexuellt överförbara sjukdomarna därmed skulle öka.

– Visserligen ser vi en ökning av klamydia, säger hon. Men den är inte stor och ligger lågt i frekvens jämfört med andra städer. Vi råder alla att använda både p-piller och kondom.

Eric Tagesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons