GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

IT-företaget MoveAround varslar alla 20

KARLSKRONA Den första IT-kraschen i Karlskrona är ett faktum. Igår varslades samtliga anställda på företaget Movearound om uppsägning. Totalt handlar det om 86 personer varav drygt 20 vid Karlskronakontoret.
– Vi har lönsamhetsproblem och varslar samtidigt som vi går igenom hur framtiden för företaget skall utformas, säger Niklas Hellöv på Movearound.
Nyheter • Publicerad 22 november 2000

Movearound är ett offer för den allt tuffare IT-marknaden där riskkapitalister och finansiärer håller hårdare i pengarna och företagen får sänka högt uppskruvade expansionsplaner. Movearound är ett av många exempel på företag som vuxit mycket kraftigt under kort tid. Det bildades för 1,5 år sedan på Gräsvik i Karlskrona, fick tillgång till riskvilligt kapital och inledde en stark expansion. I somras hade företaget 90 anställda och kontor i Karlskrona, Malmö, Stockholm och Göteborg. Då var målet att ha 120 anställda i slutet av år 2000 och inriktningen fortsatt snabb tillväxt nästa år.

Sedan sprack IT-bubblan. I höst har kurserna rasat på IT och telekomaktier och placerarna har dragit öronen åt sig. Det har slagit mot små företag i behov av mycket pengar för att växa snabbt.

> nte oväntat

Movearounds problem kommer inte oväntat. För några veckor sedan berättade Sydöstran om att företaget ville dra sig ur uppgörelsen om att hyra Svensk Metallkonsts gamla lokaler på Saltö.

– Vi måste anpassa våra kostnader, förklarade vd Pelle Svensson. Då sade han att företaget hade ekonomisk uthållighet att vara kvar på marknaden tills genombrottet för mobilt internet förväntas komma under våren.

Det har funnits fler tecken. Omsättningen på ledande poster i företagsledning och styrelse har varit stor i år. Igår kom så bekräftelsen på hur allvarlig den ekonomiska krisen är. Samtliga anställda varslas om uppsägning och framtiden för företaget är mycket oviss.

@F12M:Snabbt beslut

@F11BRÖD:– Vi skall gå igenom situationen och sedan får vi se hur fortsättningen blir, säger Niklas Hellöv.

Om det blir konkurs eller fortsatt verksamhet i bantad form är bland de frågor som skall analyseras. Niklas hellöv lutar åt att det blir en fortsättning.

– I så fall mindre än idag och med delvis annorlunda inriktning. Det är också frågor vi kommer att diskutera. Vi kommer ganska snabbt att ge besked. Det kommer inte att bli någon långbänk.

Om det blir en fortsättning, kommer ni att ha kvar kontor på de fyra platser ni har idag.

– Det vet jag ingenting om ännu.

> Inget genombrott

Movearound är inriktat på tjänster och skräddarsydda lösningar för mobilt internet. När företaget drog igång för drygt ett år sedan var planerna högt ställda. Idag skulle det enligt prognoserna finnas 100 miljoner WAP-telefoner ute på marknaden och Movearounds mål var att bli en av de stora leverantörerna.

Nu har marknaden visat sig betydligt mer trög än prognoserna trodde för ett år sedan. Genombrottet för mobilt internet låter vänta på sig. Nu hoppas branschen att det skall komma nästa år, när nästa generation mobiltelefoner, GPRS, kommer. Men fortfarande vet ingen. Branschens problem är att det ännu inte finns efterfrågan på alla de fantastiska tjänster som tas fram.

> Fler med problem

Movearound är inte ensamt bland lokala IT-aktörer om att jobba i motvind just nu. För bara några månader sedan startade börsnoterade Novada kontor i Karlskrona. Igår presenterades företagets niomånadersrapport som visar på en förlust på 31 miljoner. Företaget har bara en miljon kvar i kassan och räddas från konkurs genom ett lån från huvudägarna.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.