Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

BLEKINGE
Vinterkräksjukan slår rekord.
Redan nu har 230 000 fall fastställts i laboratorier i landet och det är 100 000 fler än motsvarande tid förra året.
Kurvan visar fortfarande starkt uppåt.

Hur många som verkligen är smittade vet ingen för det är inte en sådan smitta som enligt lag måste rapporteras. Alla söker inte läkare.

- Till en del kan de höga talen bero på bättre kunskap och statistik, men faktum är att många har smittats, det finns mycket, mycket, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Vinterkräksjukan orsakas av ett virus som heter norovirus. Det är väldigt smittsamt, så den som har umgåtts med en smittad får räkna med att själv vara smittad.

- Utbrottet kommer snabbt och plötsligt. Det är inte säkert att den som kräks hinner undan.

Somliga både kräks och får diarré, andra bara den ena av dem.

20 procent av befolkningen är immun. De har ärvt sin immunitet genom att inte ha det "nyckelhål" i tarmen som släpper fram just det hr viruset, berättar Rickard Eitrem.

Den som smittas ska isolera sig och hålla sig undan från andra minst 48 timmar efter det senaste symptomet på sjukdomen, alltså kräkning eller racerbesök på toaletten.

Det är svårt att skydda sig men att tvätta händerna ofta är en god hjälp.

Läs mer