Miljonstöd att nå nyanlända genom musik

Blekinge Artikeln publicerades
Så här såg det ut för ett år sedan när Musik i Blekinge arrangerande en mingelkonsert med Humanus i ett försök att integrera nyanlända med svenskar genom musiken.
Foto:Maths Olsson
Så här såg det ut för ett år sedan när Musik i Blekinge arrangerande en mingelkonsert med Humanus i ett försök att integrera nyanlända med svenskar genom musiken.

Blekinge får, tillsammans med fem andra län i landet, 8,2 miljoner kronor i stöd från Allmänna arvsfonden för att nå ut och ge unga nyanlända chansen att musicera och integreras i ett sammanhang.

– Jättekul, det är ett projekt över tre år där vi ska samarbeta mellan länen, säger Ulf ”Bitte” Appelqvist från Musik i Blekinge.

Det är Allmänna arvsfonden som nu valt att dela ut 8,2 miljoner kronor för att stötta ett musikprojekt mellan flera olika län som riktar sig mot att ge unga nyanlända tillgång till musik.

Ett av länen som ingår, förutom Västra Götaland, Kalmar, Gotland, Jönköping och Gävleborgs län, är Blekinge som nu ska kavla upp ärmarna för att nå ut och engagera fler unga ensamkommande ungdomar till olika musikprojekt i Blekinge.

– Nu har vi anledningen att fira. Vi har fått 8,2 miljoner för hela projektet som är ett samarbete mellan länen i tre år. Tanken med projektet ”Songlines” är att den metoden och arbetssättet sedan ska spridas över hela Sverige, säger Ulf ”Bitte” Appelqvist, koordinator i Jeuenesse Musicales Sverige som står bakom ”Songlines”.

Appelqvist är även med i Musik i Blekinge, som också arrangerar Musik Direkt, den stora musiktävlingen som via olika länstävlingar blir till en stor riksfinal och sedan en Europafinal.

Hur blir arbetet med att nå ut till nyanlända rent konkret?

– Det blir ”hands on”, det ska hända saker. Det ska spelas och sjungas direkt. Vi kommer att jobba uppsökande och lägga extra krut på att få med folk från andra länder. Vi kommer besöka boenden, föreningar och sedan nå olika nyckelpersoner som redan jobbar aktivt med nyanlända ungdomar, säger Appelqvist.

Hur mycket av de drygt 8 miljonerna får ni?

– Det är svårt att säga. Det här handlar mer om vad vi kan göra tillsammans mer än vilken del av kakan som var och en får. Allt beror helt på vilken typ av verksamhet vi gör.

Startskottet för att nå ut och erbjuda musikaliska sammanhang för unga ensamkommande börjar i och med att anmälningarna till Musik Direkt drar igång i morgon tisdag.

– Det är vår ambition att börja med det här inför årets tävling. Och ibland kan det vara de enklaste lösningarna som är det bästa...som att göra en affisch på olika språk eller att låna ut musikinstrument.