Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Östeuropeiska brottssyndikat vill "bygga ut" i rika Norden

KARLSKRONA · När Sverige lyfter bort sina EU-portar mot Polen och Baltikum på Verkö och i Stilleryd i maj kommer de östeuropeiska brottssyndikaten att ha sina etableringsstrategier klara.
Även om den tyska marknaden står för de stora möjligheterna tros den svenska ändå vara attraktiv nog för flera av de cirka 100 organiserade ligor i de fyra grannländerna som opererar internationellt.
I Blekinge mobiliserar just nu Ekobrottsmyndigheten inför den nya, gränsöverskridande brottsligheten.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2004
Fyra femtedelar av den unga ekobrottsmyndighet i Blekinge som nu nischar in sig mot den gränsöverskridande brottsligheten; fr v Sven-Erik Svensson, Klas-Håkan Petersson, Peter Åkesson och Leif Johnsson.
Fyra femtedelar av den unga ekobrottsmyndighet i Blekinge som nu nischar in sig mot den gränsöverskridande brottsligheten; fr v Sven-Erik Svensson, Klas-Håkan Petersson, Peter Åkesson och Leif Johnsson.Foto: Maths Olsson

På Ekobrottsmyndigheten i Blekinge, satellitenhet till myndigheten i Malmö, arbetar fem "fredade" kriminalinspektörer sedan lite drygt två år specifikt med utredningar av framför allt bokförings-, skatte- och borgenärsbrott.

Vanligen är det skattemyndigheter och konkursförvaltare som förser dem med arbetsuppgifter.

Annons

Därtill kommer ett och annat (det kunde vara fler, tycker de) tips från allmänheten kring bl a suspekta bilimportaffärer och svart arbetskraft.

Ett knappt hundratal ärenden passerar årligen "satelliten" , där utredarna lyder direkt under sin egen åklagare i Malmö och där de inte kan tas i anspråk för andra polisiära uppgifter.

I varje fall inte ännu.

I ett vidare EU-perspektiv hålls det nämligen inte för otroligt att de en dag kommer att ingå i en specialenhet mot kanske all grövre, gränsöverskridande brottslighet.

I Polen och Baltikum och många andra länder i öst är nämligen de grova ekonomiska brotten intimt förknippade med t ex vapen- och narkotikasmugglingar, kidnappningar, grövre våldsbrott, beskyddarverksamhet, trafficking och korruption.

Och detta alltså bara några tiotal mil från Blekinge.

Men exakt vad som kommer att hända i maj, och de närmaste åren, är det förstås ingen som vet ännu.

- Vi som så många andra har hört varningsklockorna, inte minst från vår egen sambandsman i Polen, men vad verkligheten sedan tar för skepnad kan vi bara spekulera kring, säger Leif Johnsson, Klas-Håkan Petersson, Carl-Johan Holm, Peter Åkesson och Sven-Erik Svensson på Ekobrottsmyndigheten i Blekinge till Sydöstran.

- Vi gör just nu vad vi kan för att förbereda oss genom att skaffa kunskaper om Polen, om polackerna, om syndikatens uppbyggnad, rättsväsendet, mentaliteten, historien etc - och genom att knyta kontakter med kollegor och åklagare i Polen, för framtiden.

- Bortom det ser vi en möjlig fortsättning i samma spår i det baltiska staterna.

Annons

- Och gärna även i Ryssland, dit många trådar löper i de här sammanhangen.

Sedan EBM i Blekinge fick uppdraget att försöka nischa sig mot Polen och öst har de blekingska ekobrottsutredarna varit över för studiebesök och möten med polska ekobrottsutredare.

Och besöket kvitterades några månader senare med en polsk delegation i Blekinge.

Snart ska det till mer praktiska utbyten. Visst "skarpt" samarbete har också redan förekommit, via riksåklagaren och UD.

Det handlar dock mest om vittnesförhör som behövt göras i Blekinge.

- I Polen har de egentligen inga renodlade ekobrottsutredare, utan i stället specialenheter mot all grövre, organiserad brottslighet. Det är en ung och mycket kompetent kår, och sannolikt också mycket ren, även om korruptionen är utbredd i landet i övrigt, säger de blekingska ekobrottsutredarna.

Eftersom polska poliser ofta hamnar mitt i skottlinjen mellan rivaliserande syndikat, och då och då även blir påskjutna själva, är de tungt beväpnade - och hjälpmedel i brottsbekämpningen som t ex buggning är självklara.

- Våra möten har delvis varit små kulturkrockar, men vi tror ändå att respekten är ömsesidig. Och det finns ambitioner och en uppriktig vilja till framtida samarbete från båda håll.

Det finns cirka 38 miljoner invånare i Polen, och lite knappt 10 i de tre baltiska staterna.

Arbetslösheten är hög; i norra Polen f n kring 40 procent.

Annons

De som hittills visat mest intresse, öppet intresse, för Sverige är polska hantverkare.

Många har, liksom bärplockare, redan arbetat i Sverige; en och annan även under suspekta former. Uppemot 5 miljoner polacker har annars i undersökningar sagt sig intresserade av att söka lyckan i andra EU-länder.

Fast företrädesvis då i Tyskland och söderöver.

Men för just ekobrottsutredare tros inte denna arbetskraftsexport bli något större problem, om nu inte syndikaten har några vitala intressen i organiserandet.

De omedelbara problemen i andra gränsländer vid tidigare EU-utvidgningar, som exempelvis Tyskland-Danmark, har i stället varit omfattande momsfiffel i gränshandeln med t ex livsmedel och andra varor, och om fiktiv import och export.

Det har också förekommit pengatvätt.

Lagstiftningen inom många områden i Polen och i Baltikum är snårig och ännu långt ifrån i samklang med den svenska, och den övergripande i EU.

Lägg därtill också en utbredd korruption som kan tjäna som effektiv dimridå. Skandalerna avlöser varandra och många är de näringslivstoppar och höga politiker som de senaste åren avslöjats med byxorna nere.

- Vi har mycket kvar att lära och det lär säkerligen dessutom uppstå problem vi inte räknat med, säger ekobrottsutredarna.

- Men vi står inte helt oförberedda och det skulle kännas bra om vi någon gång i framtiden, inte minst genom vårt strategiska läge här i Blekinge, kanske rent av spelar en viktig roll i kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten, säger de blekingska ekobrottsutredarna.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons