"Tack för fantastiska möten"

BLEKINGE Artikeln publicerades
Nu är det dags för landshövdingen att ta avsked. Flyttlasset går till Göteborg. – En del av mitt hjärta kommer för alltid att finnas kvar i Blekinge, säger Berit Andnor Bylund.
Foto:Mattias Mattisson
Nu är det dags för landshövdingen att ta avsked. Flyttlasset går till Göteborg. – En del av mitt hjärta kommer för alltid att finnas kvar i Blekinge, säger Berit Andnor Bylund.

Nu är det packat och klart. Avskedet är vemodigt, men minnena från åren som landshövding i Blekinge är ljusa. – Det bästa har varit alla fantastiska möten, säger Berit Andnor Bylund.

Efter sex år som landshövding är det slutligen dags för Berit Andnor Bylund, 62, att ta adjö av det län hon representerat i vått och torrt. Fast hon lovar att hälsa på ibland...

Nu ser hon fram emot att ägna tid åt släkt och vänner, att sy (syr kläder, men broderar inte) och att läsa Hillary Clintons senaste bok om vad som egentligen hände när hon och Donald Trump slogs om att bli USA:s nästa president.

Kan hon relatera till Hilary Clintons kamp för att som första kvinna ta plats i en mansdominerad värld?

– Ja, det finns flera områden som fortfarande har en tydlig mansdominans. Fast när det gäller landshövdingar så tror jag till och med att det finns något fler kvinnor än män.

Redan på måndag tillträder en ny landshövding, Sten Nordin. En efterträdare som hon bara har lovord för. Själv är hon redo att börja ett nytt liv i en ny stad.

– Ja, allt är klart, flyttlasset till Göteborg har gått, säger Berit Andnor Bylund när Sydöstran träffar henne på länsstyrelsen i Karlskrona.

Det är näst sista jobbdagen som landshövding. Hon medger att det känns vemodigt.

– Det är klart att det är ett sorgearbete. Det har varit fantastiska år på många sätt. Jag är oerhört tacksam, inte minst för alla människor jag fått möta.

Göteborg blev det naturliga valet när hon och maken Bo bestämde sig för att hitta en ny fast punkt i livet.

– Där bor min mamma, släkt och vänner. Dock inte min dotter som är bosatt i Los Angeles.

Berit Andnor Bylund konstaterar att arbetet med att flyttstäda kontor och bostad väcker många tankar.

– Jag har varit yrkesverksam i 41 år. Det är länge. Så jag tycker att jag kan unna mig att ta det lugnt och komma i ordning i vårt nya hem i Göteborg. Förhoppningsvis behöver jag inte sakna att mobilen ringer hela tiden. Eller alla mejl.

Som landshövding har du varit värdinna för mängder av prominenta och distingerade gäster, från före detta FN:s generalsekreterare Kofi Annan, till ÖB och kungaparet. Tror du att de kommer att hålla kontakten i fortsättningen?

– Haha, nej det tror jag inte.

Du var bland annat socialminister i Göran Perssons regering. Kommer du att återvända till politiken nu, kanske till och med delta i nästa års valrörelse?

– Nej, jag har lämnat politiken. Det gjorde jag för många år sedan. Framtiden är oskriven. Vi får helt enkelt se vad som händer.

PROFIL

Berit Andnor Bylund

Aktuell: Slutar som Blekinges landshövding efter sex år.

Bakgrund: Växte upp i Göteborg och läste till socionom i Östersund. Barn- och familjeminister samt socialminister i Göran Perssons regering i början av 2000-talet.

Familj: Man, barn och barnbarn.

Hobby: Att sy och läsa skönlitteratur.

Bästa egenskap: Social, tydlig, positiv.

Sämsta: Otålig, det är lite jobbigt att vara det.

Visa mer...