Rallyfest i dagarna två

Karlskrona Artikeln publicerades
Full fart genom Blekinge. För andra året i rad genomförs South Swedish Rally i trakterna runt Karlskrona. På fredag drar det i gång och det lär bli åka av inför en förväntad storpublik.
Foto:Marcus Palmgren
Full fart genom Blekinge. För andra året i rad genomförs South Swedish Rally i trakterna runt Karlskrona. På fredag drar det i gång och det lär bli åka av inför en förväntad storpublik.

Rallyfesten närmar sig.

Stortorget i Karlskrona har inlett förvandlingen till depåplats för South Swedish Rally som rullar i gång på fredag.

Tolv specialsträckor fördelat på 15 mil och en hel massa fartkanoner som är beredda att trampa gasen i botten. Rallyintresserade har en några sköna dagar att se fram emot när South Swedish Rally (SSR) för andra året i rad har Karlskrona som bas.

Årets nyhet blir närheten till bilarna och förarna. Depåer, servicestation och tävlingscentral blir på Stortorget i Karlskrona och mycket mer centralt än så går det knappast att hamna.

– I fjol var vi på Rosenholm och det var en jättebra plats rent praktiskt. Men tyvärr hittade inte folk ut till oss så nu ville vi komma till folket istället, säger Lasse Mattsson som är ordförande i South Swedish Rally.

Mattsson är säker på succé.

– Detta blir en höjdpunkt i rally-Sverige i år. Det är fantastiska vägar att köra på.

De fyra första specialsträckorna är koncentrerade nära Karlskrona inklusive den populära sträckan vid Rosenholm och dessa körs på fredag. Rallyt avslutas på lördagen med åtta specialsträckor, varav en är på flygrakan i Emmaboda, innan målgång i centrum på lördagseftermiddagen.

Fjolårsvinnaren Jerker Axelsson, Trollhättan, ställer sig på startlinjen med sin Subaru även i år i den tyngsta klassen Trimmat 4WD. Främsta utmanarna lär bli PG Andersson, Årjäng, Mats Jonsson, Forshaga, Martin Berglund, Gävle, Mattias Adielsson, Göteborg, och Niklas Hägg, Hälsinge.

– Slutsegraren hittar vi nog bland dem, säger Lasse Mattsson som även höjer ett varningens finger för bulgaren Nikolay Gryazin.

Nämnas ska att i denna klassen läser blekingen Kalle Lexe noter åt Lars Stugemo vilket även Asarums Anders Olsson gör åt Huddingeföraren Björn Persson.

I fjol hoppades arrangörerna på runt 25 000 åskådare, en siffra som lär bli aktuell även denna gången.

– Det är alltid svårt att uppskatta, men vi hoppas på 25 000–30 000. Vissa sträckor är populärare än andra och förra året var det bitvis riktigt mycket folk ute i skogen, säger Lasse Mattsson.

Fakta

Avspärrningar på torget

När South Swedish Rally drar in i centrala Karlskrona får det konsekvenser. Stortorget kommer att bli avspärrat och även torghandlarna får flytta på sig. Från och med kvällen den 4 maj är det även parkeringsförbund nere vid Aspöfärjan som kommer också att tas i bruk som en reservplats för rallyekipagen. Förbudet hävs under söndagsmorgonen den 8 maj.

Blekingar i South Swedish Rally

Tre blekingar, Jonas Åkesson, Karlskrona AK, Rickard Mattisson, Karlskrona AK, och Björn Borgqvist, Olofströms MK, kör SM-klassen i Trimmat 2WD. Ytterligare sju blekingeförare ställer sig på startlinjen i Sydsvenska Rallycupen som kör fyra av de tolv specialsträckorna. Dessa är: Krister Bengtsson, Olofströms MK, Leif Lindahl, Karlskrona AK, Marcus Johansson, Karlskrona AK, Filip Håkansson, Asarums MS, Emil Ohlsson, Karlskrona AK, Robin Liljegren, Karlskrona AK, och Carl Ryke, Karlskrona AK.

Visa mer...