”Vi hade lite stolpe ut denna gång”

JOENSUU, FINLAND Artikeln publicerades
Tilda Johansson fanns med i OK Orions damlag som slutade 32:a av 1 300 lag i Jukolakavlen.
Foto:Patric Söderström/arkiv
Tilda Johansson fanns med i OK Orions damlag som slutade 32:a av 1 300 lag i Jukolakavlen.

Det blev plats nummer 32 för både Orions damer och herrar när världens största stafett, Jukolakavlen, avgjordes i Finland.

Med över 1 600 herrlag och 1 300 damlag på startlinjen avgjordes denna jättetävling i klurig, men snabbsprungen terräng.

Orions unga herrar fick en mardrömsstart på stafetten och tappade rejält med tid redan i inledningen av den första sträckan. Efter två sträckor var man 30 minuter efter ledande Göteborg.

– Det var en riktigt tung start, men vändningen som våra unga löpare svarade för var mästerlig och de sprang i stort sätt jämnt med täten i fyra sträckor, konstaterade Martin Johansson.

Måns Sandgren som gav sig ut på tredje sträckan stortrivdes i den finska mörka natten. På femte sträckan i gryningen hade Erik Andersson bråttom och även han tog in tid på täten. Tillsammans plockade duon 75 placeringar. Däremellan sprang Oskar Lundqvist stabilt.

På sjätte sträckan var det äntligen dags för Anton Johansson att åter göra comeback efter sin långvariga skada. Johansson svarade, sin vana trogen, för en gedigen insats och var inte långt efter de bästa på sträckan.

Avslutningen stod Thomas Curiger för och han förde sitt Orion till en 32:a plats.

IFK Göteborg som vann Tiomila tidigare i år visade att man nu är världens bästa klubblag och vann dryga minuten före fjolårets segrare Kovee från Finland.

I damklassen hade Orion kanske lite högre målsättningar, men de hade en ganska tung helg. Efter kanonstart en bit in på första sträckan tappade man sedan in till växeln.

– Vi hade lite stolpe ut denna gång. Vi missade i slutet på två av sträckorna och tappade mycket tid. Det var väl egentligen bara Tilda Johansson som var nöjd med sin insats, sammanfattade Johansson.

Det blev svensk seger genom Alfta Ösa.