Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för en genomlysning av ramar för ekonomiska politiken

Socialdemokraterna stöds av 23,8 procent av väljarna och har i princip halverat stöd jämfört med den hejdundrande valsegern 1994. S+V+MP når inte ens tillsammans upp till 40 procent, men med Centerpartiets stöd är det i princip jämt skägg med det nationalkonservativa blocket (M+KD+SD). Det ser dystert ut på vänsterkanten helt enkelt. Det borde innebära läge för nytänkande.
Publicerad 1 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här hemma i Sverige så positionerar sig emellertid socialdemokratin precis som efter valet 1994 – det vill säga som konservativ statsförvaltning, skriver Markus Kallifatides, ordförande i Reformisterna. Här tillsammans med Daniel Suhonen och Sara Karlsson.
Här hemma i Sverige så positionerar sig emellertid socialdemokratin precis som efter valet 1994 – det vill säga som konservativ statsförvaltning, skriver Markus Kallifatides, ordförande i Reformisterna. Här tillsammans med Daniel Suhonen och Sara Karlsson.Foto: Henrik Montgomery/TT

I Amerikas Förenta Stater håller pendeln på att svänga. Joe Biden skåpade ut Donald Trump i presidentvalet och Bernie Sanders leder nu arbetet med den mest radikala statsbudgeten i mannaminne. Det ska skapas nya gröna jobb och välfärdssystem ska både byggas och befintliga stärkas.

Liknande vindar blåser i den Europeiska unionen. Inte minst är det den Europeiska kommissionen som nu driver förslag för konkurrenskraft genom grön omställning och jämlikhetsskapande välfärdssatsningar.

Annons

Här hemma i Sverige så positionerar sig emellertid socialdemokratin precis som efter valet 1994 – det vill säga som konservativ statsförvaltning. Överskott – eller ”balans” – i statens finanser är det överordnade politiska målet. Men det starkare samhället som vårt parti talar om kan inte byggas utan att säkra näringslivets konkurrenskraft i klimatomställningens tidevarv eller utan att laga de djupa revorna i välfärden; sjukförsäkringen, de lägsta pensionerna, socialtjänsten, missbruksvården. Inte heller kan det starka samhället hysa marknadslogiken mitt i sina heliga rum, i skolan och vården. Och denna trefaldiga utmaning – klimatet, jobben och välfärden – måste hanteras utöver att stärka tryggheten.

I S-föreningen Reformisterna samlas socialdemokrater som är övertygade om att landet behöver en ny ram för den ekonomiska politiken, en ram som möjliggör att vi tar oss an samtliga väsentliga samhällsproblem samtidigt. Tillsammans med bland andra LO, SSU och ett flertal partidistrikt så driver vi förslag om storskaliga lånefinansierande offentliga investeringar. Det är så vi får råd att stärka välfärden samtidigt som vi säkrar framtiden genom investeringar i klimatsmarta bostäder, järnväg, hamnar och vägar, vätgasteknologi, el-infrastruktur, modernt skogs- och jordbruk. Vi behöver och borde inte välja som vi gör idag, mellan varje ny meter järnväg eller fler fast anställda i äldreomsorgen.

Vi gör också bedömningen att välfärdens finansiering behöver ytterligare förstärkning. Den skattekvot som sänkts mest i världen de senaste tjugo åren behöver höjas. Och det är de med goda inkomster och förmögenhet som ska betala något mer. En del av den skenande privata konsumtionen ska styras över till det som faktiskt är viktigare: rättssystem, vård, äldreomsorg, utbildning!

Vi gör slutligen den politiska bedömningen att socialdemokratins budskap nästa gång svenska folket går till valurnorna bör vara radikalt och markera både en omsvängning och självkritik. Det är dags för en rejäl genomlysning av ramarna för den ekonomiska politiken.

På partikongressen i november har vi chansen till nytänkande och riktningsförändring. I ljuset av utvecklingen av partisympatierna de senaste 27 åren så tänker jag att det är dags för omprövning.

Markus Kallifatides

Ordförande, S-föreningen Reformisterna

Annons
Annons
Annons
Annons