Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi måste våga stå för att vi vill omfördela

Sverige har förändrats radikalt under de senaste decennierna. Från att ha varit ett av världens mest jämlika länder till att vara det land inom OECD där ojämlikheten ökar snabbast. Vi är ett av de länder med flest miljardärer per invånare samtidigt som fattigpensionärerna är många och barnfattigdomen har ökat.
Publicerad 30 juli 2021
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ojämlikheten ökar kraftigt i Sverige , snabbast inom OECD. Socialdemokraterna måste adressera dessa problem mycket starkare, skriver Ola Möller s-riksdagsman från Skåne. å bilden finansminister Magdakena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S).
Ojämlikheten ökar kraftigt i Sverige , snabbast inom OECD. Socialdemokraterna måste adressera dessa problem mycket starkare, skriver Ola Möller s-riksdagsman från Skåne. å bilden finansminister Magdakena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S).Foto: Pontus Lundahl/TT

Fenomen som hänger intimt samman eftersom vi mäter relativ fattigdom. Om toppen rusar iväg kommer det per automatik att skapas fler fattiga. Vi mäter på detta sätt eftersom varje samhälle, varje land, måste ses i relation till sina egna invånare. Ett land med många relativt fattiga misslyckas med att fördela den rikedom som skapas på ett jämnt sätt i befolkningen. Några få vinner, många förlorar.

I detta ligger en enorm sprängkraft. Tiden då materiell nöd var det som framförallt motverkades är förbi. Nöden av idag är främst social. Ojämlikheten skapar känslor av orättvisa, orättfärdighet och ilska. Varför ska några ha det så bra när andra får vända på varje krona? Med en jämnare fördelning skulle alla kunna ha det bra. Det här är en fullt legitim uppfattning. För socialdemokratin är det själva kärnan. Själva existensberättigandet. Samhället blir inte bättre av att några blir fattigare som högern argumenterar för. Samhället blir bättre av att alla får del av möjligheterna och utfallet av tillväxten.

Annons

För lika mycket som socialdemokratin är en rörelse för jämlikhet är den en rörelse för frihet. Människor som känner sig bortglömda, bortvalda och utsorterade blir begränsade i sin frihet. Synliga hinder i form av svåra ekonomiska förhållanden och osynliga barriärer i form av exkludering och känslor av att inte få vara med gör att hundratusentals människor i våra städers förorter och på landsbygden känner att samhällsutvecklingen lämnat dem i sticket. Där eliten ser framsteg, utveckling och hopp ser stora folkskaror ett system som är riggat till deras nackdel.

Socialdemokratin måste adressera dessa problem mycket starkare. Vi måste våga stå för att vi vill omfördela. Från de rikaste till de fattigaste. Från städerna till landsbygden. Från oss som arbetar till våra pensionärer och till våra barn. Att stå för det är också att stå för vår allas trygghet. Arbetslöshet och sjukdom, psykisk ohälsa och missbruk. Hat, hot och våld. Allt är saker som genererar och skapar otrygghet. För oss alla.

En socialdemokrati som står upp för detta, som vågar säga nej till ett system som aktivt driver en uppdelning i vi och dom, som aktivt skapar ojämlikhet, är en socialdemokrati som människor vill vara en del av. Som människor vill ge förtroende. Vår uppgift är att bryta oss loss från dagspolitikens begränsande bojor och se detta, våga driva detta och våga stå för detta.

Ola Möller, riksdagsledamot (S)

Annons
Annons
Annons
Annons