1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jörgen Klinthage: Är gnällandet den nya svenska nationalsporten?

Regn och kyla är det som vi irriterar oss mest på semestern, men också pengabrist, insekter och vetskapen om att semestern snart är slut.

Det visar en enkätfråga som en av de stora kvällstidningarna gjorde härom året. Majoriteten av svenskarna blir irriterade på saker under semestern. Däremot väcker inte grillfester, giftalger och strandmarodörer någon större irritation.

På charter är det dålig mat, festande ungdomar och skrikande barn som utgör de största irritationsmomenten. Män klagar dessutom oftare på små toaletter och duschar än vad kvinnor gör.

Generellt är vi nog inte folket som klagar mest. Men är vi utomlands så blir de flesta tokiga på om det inte finns svenskt kaffe på hotellet eller om wifi krånglar. Att inte ha ett fungerande wifi kan förstöra det mesta.

Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Även skrikande barn och lyhörda rum är något som irriterar och likaså människor som tar all mat på buffén och som reserverar pool-stolar, fast dessa inte gick att reservera genom att lägga handdukar över stolarna.

Och så var det det här med kö. Att ställa sig i kö kan verka normalt. Men få länder har så initierad kö-kultur som vi svenskar.

I sommar har vår möjlighet att sticka iväg på längre sträckor minskat väsentligt på grund av pandemin. Hemester är nyckelordet. Ett för övrigt konstigt ord som får en att ta sats varje gång man ska försöka uttala det.

Att semestra hemma känns som först som ett wild card. Å andra sidan så har vi egentligen inget val.

Hemester, svemester och stay-cation är bara några av begrepp som poppat upp de senaste åren och som syftar till att man inte ska sitta hemma och uggla, utan ge sig ut och upptäcka vårt närområde och bli lokalpatriot.

När du upptäcker semesterpärlorna i Blekinge, eller rent av i näraliggande län, uppstår en möjlighet som du kanske inte tänkt på – du möter andra blekingar. Säga vad man vill om blekingar, men är det inte ett rätt så trevligt släkte ändå? Något annat positivt med nya semesterkompisar på nära håll är att ni enkelt kan träffas igen, efter semestern.