1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Joel Petersson: ”En fängslande fastighetsaffär”

Har du 65 miljoner i begagnade sedlar som ligger och samlar damm någonstans? Då är det bara att slå till på en fastighet som kanske bara kommer en gång per livstid.
Det tidigare fängelset i Karlskrona ska nu säljas.
Foto: Mattias Mattisson

Förra helgen kunde Sydöstran och övrig media i länet berätta om att det tidigare fängelset i Karlskrona, också känt som Vita Briggen, ska säljas och att anbudstiden dragit igång. Nyheten väckte en hel del intresse, vilket också märktes på läsarsiffrorna på webben. Det var fängslande läsning helt enkelt.

Senare i veckan hölls det visning av den gamla anstalten, som lockat ett dussintal intressenter. Den nuvarande ägaren hoppas på uppemot 65 miljoner kronor i det kommande anbudsförfarandet. Rena rama rånet och en brottsligt hög siffra kanske någon först tycker, men då ska man ha i minne att det handlar om 1 000 kvadratmeter plus källare, med 45 tidigare celler som nu är iordningställda, samt ett restaurangkök.

quote
Ett fängelse hör nog inte till standardobjekten och inte heller det första uppdrag du får som nybakad mäklare.
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Snacka om ”unikt objekt”, om man nu ska använda sig av mäklarlingo. ”Jag har aldrig varit i närheten av att sälja ett fängelse, det säljs ju inte så många nuförtiden i Sverige”, har mäklaren tidigare sagt till Sydöstran.

Tro det ja, ett fängelse kan ju tyckas ha ett visst begränsat användningsområde och fyller ju en särskild funktion som det kan vara svårt att vara utan, sådär från en dag till annan. Nej, ett fängelse hör nog inte till standardobjekten och inte heller det första uppdrag du får som nybakad mäklare. Snarare är det väl något som sker max en gång per livstid, om vi uttrycker oss så.

Om man nu skulle köpa – eller för all del också planerar att sälja – ett fängelse så gäller det nog att inte fokusera på hinder och murar, utan vara öppen för annorlunda möjligheter och inte så instängd i sitt tankesätt. Då kan man nog få affären att gå i lås.

Frågan är då bara vad man ska använda ett gammalt fängelse till.

Överraskande många tidigare anstalter har gjorts om till hotell och vandrarhem. Långholmen i Stockholm är troligen det mest känna exemplet i Sverige, men även Visby fängelse och fängelset i Falun har ställt om till bed and breakfast och liknande. Att behålla besökarna och få dem att stanna tiden ut är möjligen något som sitter i väggarna. Kronohäktet på Stumholmen i Karlskrona förvandlades till hostel och det vore inte otippat om samma sak skedde med Vita Briggen.

Men allt behöver ju inte vara hugget i sten…

Personligen hade jag tyckt att det var roligt om delar av den tidigare anstalten gjordes om till ett så kallat ”escape room”, där sällskap blir inlåsta och på tid ska försöka ta sig ut med hjälp av ledtrådar och genom att lösa olika gåtor. Cirkeln sluten!

Läs mer

Karlskrona

Trafik: Renovering av bro påverkar trafiken

Köbildning kan uppstå.

Karlskrona

Nu slås portarna upp för tivoli

Kommer att hålla till i hamnen.

Sport

Repris: Färjestaden–Sjöstaden, 5 augusti

Vi direktsände premiären i damettan

Sport

Bryter med KHK för spel i allsvenskan

Här är klubben han hamnar i

Karlskrona

Larm: Köksfläkt började brinna i lägenhet

SOS larmar.

Ronneby

Blekinge: Då börjar SAS flyga från Ronneby igen

Har inte flugit sedan april månad - och nya Air Leap utökar sin trafik.