unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Joel Petersson: ”En fängslande fastighetsaffär”

Har du 65 miljoner i begagnade sedlar som ligger och samlar damm någonstans? Då är det bara att slå till på en fastighet som kanske bara kommer en gång per livstid.
Det tidigare fängelset i Karlskrona ska nu säljas.
Det tidigare fängelset i Karlskrona ska nu säljas.
Foto: Mattias Mattisson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förra helgen kunde Sydöstran och övrig media i länet berätta om att det tidigare fängelset i Karlskrona, också känt som Vita Briggen, ska säljas och att anbudstiden dragit igång. Nyheten väckte en hel del intresse, vilket också märktes på läsarsiffrorna på webben. Det var fängslande läsning helt enkelt.

Senare i veckan hölls det visning av den gamla anstalten, som lockat ett dussintal intressenter. Den nuvarande ägaren hoppas på uppemot 65 miljoner kronor i det kommande anbudsförfarandet. Rena rama rånet och en brottsligt hög siffra kanske någon först tycker, men då ska man ha i minne att det handlar om 1 000 kvadratmeter plus källare, med 45 tidigare celler som nu är iordningställda, samt ett restaurangkök.

quote
Ett fängelse hör nog inte till standardobjekten och inte heller det första uppdrag du får som nybakad mäklare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Snacka om ”unikt objekt”, om man nu ska använda sig av mäklarlingo. ”Jag har aldrig varit i närheten av att sälja ett fängelse, det säljs ju inte så många nuförtiden i Sverige”, har mäklaren tidigare sagt till Sydöstran.

Tro det ja, ett fängelse kan ju tyckas ha ett visst begränsat användningsområde och fyller ju en särskild funktion som det kan vara svårt att vara utan, sådär från en dag till annan. Nej, ett fängelse hör nog inte till standardobjekten och inte heller det första uppdrag du får som nybakad mäklare. Snarare är det väl något som sker max en gång per livstid, om vi uttrycker oss så.

Om man nu skulle köpa – eller för all del också planerar att sälja – ett fängelse så gäller det nog att inte fokusera på hinder och murar, utan vara öppen för annorlunda möjligheter och inte så instängd i sitt tankesätt. Då kan man nog få affären att gå i lås.

Frågan är då bara vad man ska använda ett gammalt fängelse till.

Överraskande många tidigare anstalter har gjorts om till hotell och vandrarhem. Långholmen i Stockholm är troligen det mest känna exemplet i Sverige, men även Visby fängelse och fängelset i Falun har ställt om till bed and breakfast och liknande. Att behålla besökarna och få dem att stanna tiden ut är möjligen något som sitter i väggarna. Kronohäktet på Stumholmen i Karlskrona förvandlades till hostel och det vore inte otippat om samma sak skedde med Vita Briggen.

Men allt behöver ju inte vara hugget i sten…

Personligen hade jag tyckt att det var roligt om delar av den tidigare anstalten gjordes om till ett så kallat ”escape room”, där sällskap blir inlåsta och på tid ska försöka ta sig ut med hjälp av ledtrådar och genom att lösa olika gåtor. Cirkeln sluten!

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Efter stort pådrag fortsatte polisen att söka efter en lösspringande häst och ryttare under fredagen. Insatsen har inte gett några resultat.

Olofström

Lösspringande häst: Polisen har slutat leta efter ryttare och häst

Ingen person har anmälts saknad. Hästägare har ej rapporterat om bortsprungen häst. "Vi letar inte aktivt längre”.

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.