Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jörgen Klinthage: Jörgen Klinthage: ”Äger vi våra ansikten”

Våra ansikten har blivit en digital nyckel som allt mer ersätter våra lösenord, men vad gör vi om våra ansikten blir hackade? Vi har bara ett ansikte och kan ju inte genomgå skönhetsoperation varenda gång.
Jörgen KlinthageSkicka e-post
Publicerad 22 september 2020
Jörgen Klinthage
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Vem äger ditt ansikte och vad händer när vi förlorar rätten till våra ansikten? Ska privata företag ha rätten att ha miljontals människors ansikten i register och för vilka syften ska de få användas?

Med dagens teknik går det att känna igen ett ansikte på långt håll. Våra ansikten håller nu på att bli biometrisk hårdvaluta när flera stora företag bygger upp sina databaser. Detta för att bättre kunna kartlägga oss och för att bland annat förstå våra konsumtionsbeteenden. Vad kan bli priset av att vi delar med av våra bilder? Kan vi framtiden få en upphovsrätt för våra ansikten?

Annons

I en artikeln i New York Times berättar journalisten Kashmir Hill om ett amerikanskt företag, Clearview, som specialiserar sig på automatisk ansiktsigenkänning.

Företaget har skapat en bank med över tre miljarder ansikten, i form av digitala fotografier. De har även utvecklat en mjukvara som kan koppla ihop bilder tagna i olika sammanhang så att den gemensamma upphovsmannen kan identifieras.

Fotografierna har företaget hämtat framför allt på nätet, via offentliga portaler som Google, Facebook, Twitter eller Linkedin.

Enligt företaget säljer de sina tjänster enbart till polisen, men det finns givetvis andra som gärna står på kö för att ta del av bilderna som inkassoföretag och olika underrättelsetjänster.

Under lanseringen av iPhone X poängterade Apple att en fingeravtrycksläsare kan luras 1 gång av 50 000 försök. Motsvarande siffra för Face ID är 1 gång på 1 000 000. Enligt Apple är alltså ansiktsavläsningen tjugo gånger säkrare än att läsa av ett fingeravtryck.

Tekniken bygger på en infraröd kamera, infrarött ljus och en liten projektor som tillsammans belyser ansiktet och mäter 30 000 punkter i det för att känna av om det är rätt ansikte eller ej

Acceptansen för integritetskränkande teknik har ökat för att vi tror att vi har nytta av den. Men, ingen vet vad de kan komma att användas till framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons