GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jörgen Klinthage: ”Därför är dina fötter viktiga”

Vi har mycket att tacka våra fötter för. I snitt hinner vi vandra runt jorden hela fyra varv under vår livstid. Det förutsätter förvisso att du tar runt 10 000 steg dagligen.
Jörgen KlinthageSkicka e-post
Publicerad tisdag 09:00 • Uppdaterad torsdag 07:41
Jörgen Klinthage
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Våra fötter är en av de kroppsdelar som utsätts för den tuffaste påfrestning. Dag efter dag, månad efter månad, år efter år hänger de med och under stora delar av dagen bär de upp vår vikt när vi går eller springer.

För ett genomsnittligt par fötter hinner under en livstid gå unt 17 000 mil eller 220 000 000 steg. Helt otroliga mängder så vi har mycket att tacka våra fötter för.

Fötterna ser inte ut som de gjorde när vi var 25 år som när vi är 60. Fötterna sjunker ihop, blir bredare och plattare.

Fötternas storlek följer också vår vikt. Går vi upp i vikt så blir fötterna också fetare och tvärtom. De sväller även under sommarmånaderna, men blir också större när vi kommer hem från jobbet efter att ha vandrat runt med dem hela dagen.

”För ett genomsnittligt par fötter hinner under en livstid gå unt 17 000 mil eller 220 000 000 steg. Helt otroliga mängder så vi har mycket att tacka våra fötter för.”
Jörgen Klinthage

Det beror på att blod och vätska ansamlats i dem i större utsträckning. Och går man upp och ner i trappor eller är på gymmet så sväller de också. Lägger man sig på sängen en timme så blir de mindre.

En fjärdedel av de ben finns i kroppen finns i våta fötter och det finns runt en kvarts miljon svettkörtlar i våra fötter. Så det är inte konstigt att vi svettas så mycket om fötterna. Samtidigt finns det mycket problem som är förknippat med våra fötter.

Tre fjärdedelar av alla svenskar drabbas i sitt liv med någon form av besvär med fötterna. Exempelvis nagelsvamp, fotsmärta eller hälsporre.

Visste du att dina fötter kan fortsätta växa? Även om dina fötter kommer att sluta växa i 20-års åldern, kommer deras form och storlek att fortsätta att förändras under resten av ditt liv.

Faktum är att när du har fyllt 40 växer dina fötter med så mycket som en halv skostorlek vart tionde år. Detta beror på att fötterna blir platta och förlängs med åldern.

Själv har jag gått från 42 till 44 i storlek. Så det gäller att vara försiktig med inköpen så att skorna inte blir hyllvärmare i garderoben.