unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mattias Nilsson: ”Grattis TV4! 30 år av mysighetsfascism”

I veckan fyllde TV4 30 år. Kanalen kan närmast liknas vid ett färgglatt bollhav där inga kanter är särskilt vassa. Allt är mjukt och hemtrevligt med välkammade frisyrer, fluffiga soffkuddar och klirrande vinglas.
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Redan från början kunde man skönja kanalens lillgamla ambitioner. TV4 var alltid lite finare än konkurrenten TV3. Om trean är en tandlös Shane MacGowan är TV4 en vattenkammad prins Daniel.

TV4 skapades av kommersiella skäl men utformades mer eller mindre utifrån politiska hänsynstaganden.

TV4 skulle bli den marksända tv-kanalen. TV4 var på allvar.

quote
Om trean är en tandlös Shane McGowan är TV4 en vattenkammad prins Daniel.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

TV4 skulle bli en sällsam hybrid mellan Jan Stenbecks pråliga tutt-television och en väldigt ambitiös public service. En redan på pappret ohållbar kombination.

När trean satsade på mjukporr, lavemangs-SM och den brittiske pruttomanen Mr Methane ivrigt fisande på Robert Aschbergs skrivbord, var TV4 den väluppfostrade akademikern som hade en egen nyhetsredaktion och granskade makten med hjälp av journalistesset Jan Guillou i Kalla Fakta.

Personligen tillhör jag dem som välkomnar konkurrens och mycket av min person har formats av just kampen för fri tv och radio. Före 1987 var nämligen det mesta i svensk tv grått och tråkigt. Med TV3 och TV4 kom färg-tv:n tillbaka. Inte minst manifesterades denna färgexplosion i TV4 med sin guldgula Gomorron-sol, vinröda Bengt Frithiofsson-näsa och rostbruna Malou von Sivers-kavaj.

Även om det fanns mörkare och mer allvarliga och inslag som den ironiska floppen Kafé Korrekt eller smala kultursatsningar som ingen tittade på, var det ändå de breda penseldragen som kom att förkroppsliga bilden av kanalen. Precis den typen av tingel tangel-tv som förre TV4-chefen Jan Scherman en gång i tiden så hett föraktade.

De småputtriga familjeunderhållningarna Sikta mot stjärnorna, Fångarna på Fortet och Bingolotto, gav på den tiden en förljugen bild av en medelklassigt passiv mysighetsfascism som folk älskade.

Notera att jag i sammanhanget inte ens nämnt Fröken Sverige eller Årets Lucia under ledning av Rickard Sjöberg iförd fuskpäls.

quote
En förljugen bild av en medelklassigt passiv mysighetsfascism som folk älskade.

Myset vann till slut över avantgardismen och i dag har TV4 genomgått en hundraprocentig Disneyfiering där allt som eventuellt skulle kunna vara punkigt och vasst sakta fasats ut till förmån för glittrande lägerelds-tv med stomatolskrattande B-kändisar dansande i ständigt soft belysning.

En fisande britt på ett skrivbord i TV3 känns plötsligt som något att längta efter.

Läs mer

Från FKK till RBK – Heimfors nya uppdrag

Sport

Från FKK till RBK – Heimfors nya uppdrag

”Vi ser det över en treårsperiod”

Öppning för 500 personer – vill flytta hockeyderbyt

Sport

Öppning för 500 personer – vill flytta hockeyderbyt

”Självklarhet flytta hela omgången”

Brott: Tjuvar stal för 100 000 i gårdsbutik

Karlskrona

Brott: Tjuvar stal för 100 000 i gårdsbutik

Ägarna: ”Hur länge ska vi orka?”

Coronaviruset: Få nya fall i länet idag

Coronavirus

Coronaviruset: Få nya fall i länet idag

Region Blekinge släppte nya siffror under tisdagen.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken