unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Stressa ner med yoga - 3 övningar

Ulrica Wihlborg driver yogastudion, Pure Yoga, som ligger på Ronnebygatan i centrala Karlshamn. Här tipsar hon om några lätta övningar som du kan göra hemma för att hitta ditt inre lugn.
Ulrica Wihlborg som driver Pure yoga tipsar om övningar som får dig att varva ner.
Ulrica Wihlborg som driver Pure yoga tipsar om övningar som får dig att varva ner.
Foto: Bo Åkesson

– För mig påverkar yogan hela mitt liv, från vad jag äter till vilken färg jag målar studions väggar i, säger Ulrica Wihlborg.

Om du känner dig stressad, orolig, rädd eller obekväm kan du fråga dig varför. Det är ett bra sätt att lära känna sig själv.

– De flesta av oss vet att vi borde meditera, men det blir oftast inte av. Det finns olika sätt att meditera på. Du kan göra det när du diskar. Det handlar mer om att vara närvarande i stunden.

Här är några sätt som kan få dig att hitta inre lugn:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– När jag vaknar på morgon brukar jag sätta mig på sängkanten och sätta båda fötterna på golvet. Känn att fotsulorna har kontakt med golvet. Ta sedan dina händer och låt dem gå över hela kroppen. Känn att ”jag är här”. Detta är en övning som får dig att känna dig rotad, säger hon och fortsätter:

– Efter det brukar jag dricka en kopp varmt vatten med citron i. Sedan går jag ut och sätter mig på yttertrappan och lyssnar på fåglarna. Om det regnar öppnar jag dörren eller fönstret i stället och känner in dofterna. En enkel morgonrutin tar inte så lång tid, men kan ha stor effekt på resten av din dag.

Vänta med att titta på mobiltelefonen på morgonen, gärna en timme efter du vaknat.

– Om du tycker att det är alldeles för svårt kan du till exempel lägga telefonen i bilen kvällen innan.

Hon berättar hur du mediterar med en japa mala.
Hon berättar hur du mediterar med en japa mala.
Foto: Bo Åkesson

Meditera med en japa mala. Det är ett halsband som har 108 pärlor. Du kan antingen köpa dig ett eller tillverka eget. Låt halsbandet vila på långfingret på höger hand och säg ett mantra som till exempel ”Om” på varje pärla. Rulla fram pärlorna med hjälp av tummen och säg mantrat för varje pärla - hela varvet runt.

Det är med hjälp av tummen som du rullar fram pärlorna.
Det är med hjälp av tummen som du rullar fram pärlorna.
Foto: Bo Åkesson

– Du kan säga mantrat tyst för dig själv eller högt. Det tar ungefär fem minuter. Om du provar att göra detta en gång varje dag i 40 dagar, kommer du att känna enorm skillnad i ditt liv. Det kan vara roligt att göra det som en utmaning med vän.

Den tredje övningen är växelvis andning. Sätt dig bekvämt. Om du vill kan du blunda. Fokusera på din andning. Vik in pek- och ringfinger på högerhanden. Börja med att andas ut genom båda näsborrarna. Sedan placerar du höger tumme precis ovanför näsborren, täpp till och andas in genom vänster näsborre. Placera ringfingret precis ovanför vänster näsborre och täpp till. Lyft på tummen och andas ut genom höger näsborre. Andas sedan in genom höger näsborre, täpp till och andas ut genom vänster näsborre. Gör detta nio gånger.

Det var när Ulrica bodde i Los Angeles och jobbade på livsstilsmagasinet People i 17 år som hon upptäckte yogan för första gången.

– Jag tyckte att det var roligt och på samma gång något av det svåraste jag gjort, säger Wihlborg.

Livet i USA var hektiskt. Hon längtade efter lugnet och ville spendera mer tid med sina tre barn som hon fick under fem år.

Nu har det gått fyra år sedan hon öppnade Pure Yoga. 2017 utsågs den till världens sötaste yogastudio av den amerikanska inredningstidningen Domino Magazine.

”För mig är yogan allt. Den finns i allt jag gör”, säger hon.
”För mig är yogan allt. Den finns i allt jag gör”, säger hon.
Foto: Bo Åkesson