unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tips: Ta hand om huden efter sommaren

Har du solat och badat mycket i sommar? Och kanske bränt dig? Hudterapeuten Mirka Törmänen berättar hur du kan ta hand om huden på bästa sätt efter semestern samt hur du rustar den inför hösten.
Hudterapeuten Mirka Törmänen berättar om hur du tar hand om din hud.
Hudterapeuten Mirka Törmänen berättar om hur du tar hand om din hud.
Foto: Nanna Jami

Solstrålarna innehåller UVA- och UVB- strålar som kan skada huden. Det handlar bland annat som pigmenteringar och i värsta fall malignt melanom som är hudcancer.

– De senaste 20 åren har antalet fall av hudcancer ökat, säger Mirka Törmänen som driver Salong Mirka i Asarum.

Om du bränt dig i solen är det något som huden aldrig glömmer och risken för att drabbas av cancer senare i livet ökar.

Här delar Mirka av sig om tips hur du kan ta hand om din hud.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Använd rengöring i ansiktet - det är a och o. Minst en gång i veckan kan du peela huden. Välj gärna en med enzymer i stället för korn. Den är mer skonsam, effektiv och luckrar upp döda hudceller. Det får även fram hudens naturliga lyster, säger hon och fortsätter:

– När du gjort det applicerar du ett serum. Det ser till att fukthalten återbalanseras. Använd sedan hudkräm. För att få reda på vilka produkter som passar dig är det bra om du går till en auktoriserad hudterapeut.

Att du kan få torr hud under vinter beror på kombinationen av kall luft utomhus och torr inomhusluft. Mirka säger att det redan nu är bra om du börjar förbereda huden inför hösten och vintern genom att mata den med fukt och näring.

Mirka Törmänen driver Salong Mirka i Asarum.
Mirka Törmänen driver Salong Mirka i Asarum.
Foto: Nanna Jami

Att tvätta ansiktet med tvål och vatten, vad säger du om det?

– Vi blir nästan ”för” rena av tvålen. Den rubbar pH-balansen. Försök i stället att använda en riktig ansiktsrengöring, som inte torkar ut din hy.

För att behålla solbrännan så länge som möjligt ska du se till att återfukta huden ofta. Det är även bra om du peelar dig regelbundet.