GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tips: Välj rätt solglasögon

Många olika solglasögonmodeller är inne just nu. Här får du tips om vad du ska tänka på när du väljer ett par brillor.
Mjällby • Publicerad 28 maj 2020
Sofia Lindrup och Inna Uljeva på glasögonbutiken Direkt Optik i Mjällby guidar dig bland säsongens modeller.
Sofia Lindrup och Inna Uljeva på glasögonbutiken Direkt Optik i Mjällby guidar dig bland säsongens modeller.Foto: Nanna Jami

Klassiska, stora, runda eller kattinspirerat. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till säsongens solglasögonmodeller.

– Stora glasögon är alltid coolt. Men i dag kan du ha lite vad du vill och gillar. Ett tips är att kolla efter vad du har hemma eller med dina mor- och farföräldrar, säger Sofia Lindrup på glasögonbutiken Direkt Optik i Mjällby.

Eleganta och stilrena modeller är trendigt. Något som man ser mer av nu är spegelglas.

”Men i dag kan du ha lite vad du vill och gillar”, säger Sofia Lindrup.
”Men i dag kan du ha lite vad du vill och gillar”, säger Sofia Lindrup.Foto: Nanna Jami

När du väljer solglasögon är det bra att tänka efter hur och var du kommer att använda dem. Förutom att de ska vara bekväma att ha på sig är det bra att se till så att de har bra passform, täcker ögonen ordentligt och inte släpper in solljus från sidorna.

Solglasögon finns i många olika färger.

– Man kan säga att grönt och brunt glas förskönar världen. Grått gör det lite hårdare, säger Lindrup.

Polariserade glas tar bort reflexer och bländningar. De passar bra i miljöer som till exempel bakom ratten eller vid vatten. Graderade glas är mörkare i toppen och övergår till en ljusare ton i botten.

– Solglasögon är ett viktigt skydd mot UV- strålar som på sikt kan leda till att man kan få grå starr och makuladegeneration som är förändringar i gula fläcken, säger Inna Uljeva på Direkt Optik och fortsätter:

– Barn är mer känsliga för UV-strålning än vuxna. Det beror på att linsen i ögat inte mognat och släpper igenom mer UV-strålning till näthinnan. Det är därför viktigt att de använder bra solglasögon. Köper man budgetsolglasögon är det inte säkert att de har rätt UV-skydd. Alla solglasögon som säljs i EU ska vara CE-märkta, vilket intygar att de har rätt UV-skydd.

För att ta reda på hur bra de skyddar kan man kolla på märkningen som är uppdelad i kategorierna 0 till 4. Kategorierna anger hur mörka glasögonen är och har ingen koppling till det medicinska skyddet.

– Jag rekommenderar kategori tre eftersom det räcker i svenska förhållanden. Fyran ger starkast skydd och passar om du till exempel ska klättra i berg. Den är inte godkänd för biltrafik, säger Uljeva.

Sofia Lindrup och Inna Uljeva ger tips om vad du ska tänka på.
Sofia Lindrup och Inna Uljeva ger tips om vad du ska tänka på.Foto: Nanna Jami
Fakta

Solglasögonskötsel - några tips:

•Värme kan skada dina solglasögon och leda till att de tappar sin form.Du ska till exempel inte ha dem i bastun eller lämna dem i bilen en solig dag.

•Placera inte dem på huvudet - det kan leda till att de tappar sin form och till exempel blir sneda.

•När du inte använder dem förvarar du dem bäst i fodral.

Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.