Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Heléne Björklund, (S): ”Det är viktigt att vi håller ihop”

Folklig, färgstark och engagerad funkismamma. Så kan man beskriva Heléne Björklund, Socialdemokraternas första namn på Blekinges riksdagslista. Men hon är också driftig, arbetsam och ovanligt pragmatiskt. Både som politiker och person.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.
”Jag hycklar inte och säger bara det jag verkligen tror på.”

Själv presenterar hon sig som en småstadstjej med en brokig familj och ett stort kontaktnät i Sölvesborg där hon är född och uppvuxen.

– Jag bor i en liten kommun. Många här känner varandra och jag gillar att träffa alla slags människor, säger Heléne Björklund, 49 år.

– Jag är vanlig, seriös men inte alltid så polerad. Jag hycklar inte och säger bara det jag verkligen tror på.

Sunt förnuft, sammanhållning och kollektiva lösningar är hennes melodi, framför splittring och polarisering. Efter tolv år som kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Sölvesborg bar det av till riksdagen och plats i Försvarsutskottet efter förra valet.

Då som en av de tio mest kryssade socialdemokratiska riksdagsledamöterna. Nu hoppas Heléne Björklund på fortsatt förtroende för ännu en mandatperiod. Hon är Socialdemokraternas första namn på Blekinges riksdagslista och vill fortsätta bidra till ett Sverige som håller ihop – inom alla områden.

– Vi måste stå enade. Det finns många splittrande krafter i samhället just nu. Både inre och yttre. Men vi måste hålla ihop även om vi tycker olika. Det är det som funkar bäst på lång sikt. Det har visat sig, inte minst under och efter pandemin, säger hon.

Som ledamot i Försvarsutskottet får Helén Björklund möjlighet att besöka militära anläggningar. – Här vid F17 med stridspiloten Mattias Lindström , när jag fick flyga JAS Gripen tidigare i våras, säger hon.
Som ledamot i Försvarsutskottet får Helén Björklund möjlighet att besöka militära anläggningar. – Här vid F17 med stridspiloten Mattias Lindström , när jag fick flyga JAS Gripen tidigare i våras, säger hon.
”Det finns mycket som kan bli bättre i Sverige.”

I viktiga frågor som välfärd och försvar måste politiker – både lokalt och på riksnivå – kunna kompromissa i stället för att söka konflikt.

– Det finns mycket som kan bli bättre i Sverige. Jag är själv en funkismamma som kämpar förtvivlat för att få vår vardag att gå ihop. Det är inte perfekt. Men vi bor faktiskt i ett av världens bästa länder.

Skola, entreprenörskap, välfärd samt trygghet och säkerhet är Heléne Björklunds hjärtefrågor inför valet den 11 september.

– Skolan är valets viktigaste fråga. Jag är för fri företagsamhet men inte i skolans värld. Där ska man inte experimentera med våra skattepengar. Vi måste ändra systemet så att elevernas lärande hamnar i fokus. Inte vinsterna.

Själv hade hon fokus på annat håll än studierna i tonåren. Sysslade med närradio och satt i elevrådet bland annat. Idag är Heléne Björklund utbildad lärare och har totalt fyra egna barn, varav den yngsta har en svår funktionsnedsättning.

– Jag fick mitt första barn innan jag hade fyllt arton. Men jag har fått plugga som vuxen tack vare kunskapslyftet på 90-talet. Det är jag otroligt tacksam över.

– Ett liv i frihet måste gälla alla, säger Heléne Björklund. Här på pride i Sölvesborg.
– Ett liv i frihet måste gälla alla, säger Heléne Björklund. Här på pride i Sölvesborg.
”Vi måste stimulera fler att förverkliga sina kreativa idéer.”

Ett Sverige som håller ihop. Det kan brytas ner i många olika spår, ända ner till varje enskild Blekingebo, förening och företag, små som stora. Alla kan bidra till samhällsutvecklingen. Ett liv i frihet måste gälla alla, även de som står långt utanför arbetsmarknaden, menar Heléne Björklund.

– För om vi lämnar kvar de mest utsatta utanför, om de inte kan få ett jobb och försörja sig, då har vi ett Sverige som inte håller ihop. Det handlar inte bara om socialt utsatta och nyinflyttade utan också om personer med funktionsvariation, säger hon.

Samhällsuppdraget blir bara större och större. Fler måste hjälpas åt. Det kan ske genom att fler lokala entreprenörer och föreningar får stöd.

– Vi måste stimulera fler att förverkliga sina kreativa idéer. Entreprenörskapet finns hos företagare men också i föreningslivet. Och vi ser många goda exempel som arbetar aktivt för inkludering och integrering genom att erbjuda jobb.

Under pandemin har vi sett hur viktig den svenska välfärden är, poängterar Heléne Björklund.

– Vi har lärt av det som fungerade riktigt bra – sjukvården klarade sitt uppdrag. Medan annat som äldreomsorgen och förskolan måste förstärkas. Det är inte rimligt att barngrupperna är så stora och att de äldre har hjälp så av många olika personer.

Heléne Björklund med Anders Olsson, chef 36:e hemvärnsbataljonen västra Blekinge, till vänster och Martin Blomqvist, chef Blekingegruppen, till höger.
Heléne Björklund med Anders Olsson, chef 36:e hemvärnsbataljonen västra Blekinge, till vänster och Martin Blomqvist, chef Blekingegruppen, till höger.
”Om inte den civila beredskapen funkar, funkar inte den militära.”

Även trygghet och säkerhet är frågor som ligger Heléne Björklund varmt om hjärtat. Det sistnämnda blev extra relevant när hon tillträde i Försvarsutskottet efter förra valet. I Blekinge finns en del av Sveriges försvar och den viktiga försvarsindustrin.

– Vi har flygvapnet, marinbasen och Kustbevakningen och vi bygger u-båtar. Det ger många arbetstillfällen och Blekinge är en viktig del av Sveriges försvar.

Heléne Björklund vurmar för totalförsvarstanken – sambandet mellan det civila och det militära.

– Om inte den civila beredskapen funkar, funkar inte den militära. I Försvarsutskottet arbetar vi med sammanhållning. Åter igen handlar det om ett Sverige som håller ihop.

Lika viktig är tryggheten i lokalsamhället. Heléne Björklund välkomnar fler poliser och hårdare tag mot kriminella men understryker att förebyggande insatser är mest effektiva.

– Det visar all forskning. Vi måste börja i förskolan och skolan. Trygga barn blir trygga vuxna, säger hon.

Även Blekinges fem kommuner kan bli bättre på att hålla ihop och samverka.

– Det är inte alltid vi är överens. Men tillsammans kan vi gynna tillväxten, öka inflyttningen och ha större fokus på utbildning. Blekinge kan bättre.

Här saknas innehåll

Ett Sverige som håller ihop

Här är Heléne Björklunds hjärtefrågor i korthet:

• SKOLA: Allt börjar med en bra skola. Alla barn ska ha samma möjlighet att förverkliga sina drömmar. Vi ska ha skickliga lärare med bra förutsättningar.

• ENTREPRENÖRSKAP: Kreativa entreprenörer finns både inom näringsliv och föreningsliv i Blekinge. De bidrar såväl med tillväxt som att det blir trevligare att bo här.

• FRIHET: Ett samhälle där alla behövs och där alla kan delta på sina villkor. Funktionshindrade ska få stöd att komma in på arbetsmarknaden och psykisk ohälsa ska mötas med professionell hjälp i rätt tid.

• VÄLFÄRDEN: Vi har tydligt sett behovet av att stärka både välfärden och samhällets beredskap för olika kriser. Välfärden ska fungera för alla, både i vardag och kris.

• TRYGGHET OCH SÄKERHET: Människors trygghet och säkerhet är avgörande för att samhället ska hålla ihop. Vi ska bekämpa brotten men också brottens orsaker. Sverige ska ha ett starkt totalförsvar och vara en stark röst för mer samarbete och gemensam säkerhet.

– Jag är så nöjd med min boplats på jorden. Sölvesborg och Blekinge har en livsmiljö som andra bara kan drömma om.
– Jag är så nöjd med min boplats på jorden. Sölvesborg och Blekinge har en livsmiljö som andra bara kan drömma om.

Om Heléne Björklund, (S)

Personfakta: 49 år, bor i villa i centrala Sölvesborg. Fyra egna barn, en bonusdotter och fyra barnbarn.

Fritidsintressen: Jag tycker om att samla familjen och andra vänner till middagar och festlig samvaro. Går gärna på musikevenemang och särskilt Ulf Lundell som jag följer och diggar som andra älskar sitt fotbollslag.

Plats i Blekinge som betyder extra mycket: Idrottsplatser betyder extra mycket för mig. Det är så häftigt med all föreningsverksamhet och allt engagemang som samlas. Alla ungdomstränare och ideella ledare, vilken samhällsinsats de gör. Svarta Led är min närmaste idrottsplats. Där tillbringade jag mycket tid som barn och det är lite som ett folkets park. Människor samlas, köper lotter, äter grillad korv, småpratar och kollar när barnen tränar eller lagen spelar match. Föräldrar hjälps åt med kiosken och föreningen bidrar till samhället genom all social verksamhet och genom att ta emot arbetskraft som behöver extra stöd.

Varför ska man kryssa in just dig? – Jag får mycket gjort. Jag har en hög arbetsmoral och arbetar hårt, inte bara när det närmar sig val. Jag är alltid aktiv, jag gör företagsbesök och är alltid tillgänglig för den som vill prata med mig. Jag har lätt för att sätta mig in i nya frågor och lyfter dem sen vidare till rätt person. Jag har lätt för att skapa kontakter och är öppen för nya tankar.

Förebilder? Astrid Lindgren, hon gjorde modiga och svåra val i privatlivet. Hon var orädd och åsiktsstark och vågade bilda opinion. Dessutom har hon ju skrivit världens bästa barnböcker.

I svensk politik gillar jag socialminister Lena Hallengren som jobbar hårt årets alla dagar och samtidigt är en fin och varm vän. I amerikansk politik gillar jag Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus sedan 2019. En kvinna som fokuserar på att få något gjort, inte att vara mest radikal eller populär. Kompromisser och pragmatism och komma framåt. Det gillar jag.

Och så Micael Bydén, överbefälhavare. En bra chef och ledare. Han måste fatta viktiga strategiska beslut i pressade situationer, vara en bra förebild, seriös och stabil. Han leder genom andra och vågar ha tilltro till sina medarbetare. Han hymlar inte med bristerna inom Försvarsmakten och tvekar inte när han måste agera.

bild 1/10
Folklig, färgstark och engagerad funkismamma. Men också driftig, arbetsam och ovanligt pragmatiskt. Så kan man beskriva Heléne Björklund.
Helén Björklund, vid S-kongressen, tillsammans med partiledaren Magdalena Andersson.
Tillsammans med Christina Mattisson, från vänster, Annacarin Leufstedt och Teo Zickbauer i samband med en S-överläggning i våras.
På väg in i riksdagshuset.
Vid talarstolen i riksdagen.
Heléne Björklund på pride i Sölvesborg.
Heléne Björklund här med Anders Olsson, chef 36:e hemvärnsbataljonen västra Blekinge, till vänster och Martin Blomqvist, chef Blekingegruppen, till höger.
– Vid F17 med stridspiloten Mattias Lindström , när jag fick flyga JAS Gripen tidigare i våras, säger Heléne Björklund.
– Jag bor i en liten kommun. Många här känner varandra och jag gillar att träffa alla slags människor, säger Heléne Björklund, 49 år.
Mysstund med glass tillsammans med dottern Johanna hemma i Sölvesborg.
Folklig, färgstark och engagerad funkismamma. Men också driftig, arbetsam och ovanligt pragmatiskt. Så kan man beskriva Heléne Björklund.
Helén Björklund, vid S-kongressen, tillsammans med partiledaren Magdalena Andersson.
Mysstund med glass tillsammans med dottern Johanna hemma i Sölvesborg.
Mysstund med glass tillsammans med dottern Johanna hemma i Sölvesborg.
Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Läs mer:

Christina Mattisson, (S): ”Rätt vård i rätt tid”

Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Läs mer:

Därför tänker jag rösta!

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se