Insändare Sydöstran

Alla vet att Jimmie Åkesson ljög i TV

Insändare Sydöstran Artikeln publicerades

Alla som bor i Sölvesborg vet att Jimmie Åkesson ljög i SVT-programmet Nyfiken på Partiledare. Det fanns inga invandrargäng i Falkvik i mitten av 1980-talet. Självklart ljuger vi alla när vi minns vår barndom, somligt sopar vi under mattan, somliga minnen använder vi för att förklara, eller försvara, att vi blivit den vi blivit.
Det är aldrig försent att skaffa sig en lycklig barndom. Eller en olycklig. Det är mänskligt, och det behöver man inte vara psykolog för att förstå. Men Jimmie Åkesson ljuger med beräkning, för att motivera ett politiskt engagemang. Det är värre. Sen kan det naturligtvis vara så att en liten Jimmie-pojke vid något tillfälle känt sig hotad av ett invandrarbarn i sandlådan, visst. Även om det bara fanns en handfull invandrarfamiljer i Falkvik.
Från sin tonårstid minns Jimmie Åkesson ungdomar som hade konstiga kläder. ”De vi kallade kommunister.” De som läste konstiga böcker, lyssnade på konstig musik, eller hade ovanliga intressen. Antirasisterna. De som engagerade sig i rättvisefrågor eller miljöfrågor.
Det är svårt nog att vara annorlunda i en småstad, det vet alla. Under mitten av 1990-talet fick dessa ungdomar dessutom akta sig för våldsamma patrioter och nationalister, somliga med hår på skallen och somliga utan, som gärna ville lära ”kommunister och bögar” en hårdhänt läxa. Det minns inte Jimmie Åkesson. Han verkar inte minnas att det fanns några skinnskallar eller patrioter, eller att de verkade nära och i sympati med det parti han blev medlem i 1995, Sverigedemokraterna.
Succéförfattaren Stieg Larsson skrev redan 2001 en bok om Sverigedemokraterna. I den granskar han den nationella rörelsen och partiets historia. Han konstaterar bland annat att SD genom historien varit ett brottbelastat parti. 1995, när en ung Jimmie Åkesson blev medlem, var 15,8 % av medlemmarna i partistyrelsen dömda för brott och 42,1 % hade visat nazistsympatier. (Åren innan hade omkring hälften av styrelsemedlemmarna brottsdomar.)
Sedan dess har Sverigedemokraterna blivit riksdagsparti, och man har arbetat hårt med att gömma undan sin historia kopplad till nynazism och högerextremt våld. Och av lille Jimmie från Sölvesborg har det blivit en driven och hårt stajlad politiker, och en mycket duktig debattör.
Sverigedemokraterna bygger bilden av sitt parti som ”vi är de som vågar se sanningen.” När andra fega politiker döljer sanningen om invandringen, när fega journalister inte vågar skriva, så avslöjar SD det som alla egentligen vet.
Så ska det framstå. Men vi får aldrig glömma partiets historia. Jimmie Åkessons lögner och selektiva minnesbilder häromkvällen hjälpte oss att minnas. Tack för det.

Per Nilsson
Sölvesborg