Insändare Sydöstran

Hundkörkort viktigt innan köp av hund

Insändare Sydöstran Artikeln publicerades

Vi ser just nu runtomkring i hela Europa hur land efter land infört förbud och restriktioner mot olika hundraser.
Detta anser vi är helt fel väg att gå! Vi har hittills i Sverige haft en bra och sund inriktning där vi har pratat om farliga ägare och individer. Inte raser. Det ska vi fortsätta med.
Men när man ser att i exempelvis Italien nu har infört munkorgstvång på 82 raser varav flera är vanliga sällskapshundar och brukshundar, så är det dags att börja fundera i andra banor och vara nyskapande och föregå med gott exempel i tid.
Det tror vi att man enklast gör genom att lära sig visa respekt för icke hundägare samt andra hundägare och att vi har en bra bas att stå på från början genom en hundkörkortsutbildning.
Vad har vi då att vinna på detta?
Enligt våra erfarenheter av 5 års kurser med hundkörkort detta:

3 1. Vi får ett väl genomtänkt hundköp.
3 2. Man får viktig grundläggande information om att ta hand om sin hund. Man går exempelvis igenom vad ska man tänka på vid val av valp och uppfödare.
3 3. Hur undviker man alla “småmissar" när man ska köpa hunden.
3 4. Köpekontrakt/avtal.
3 5. Vanliga sjukdomar inom rasen och går det att minska riskerna.
3 6. Hur hittar man information om föräldradjur etc.
3 7. Näringslära.
3 8. Grundläggande lydnad samt skötselråd.
3 9. Den blivande hundägaren får lära sig om lagar och regler som gäller för en hundägare.
3 10. Man får bekräftat att man tänker välja rätt ras eller hjälp med att
hitta alternativa.
3 11. Vi har idag bra lagar kring hundar (Lagen om farliga hundar, obligatorisk märkning, strikt hundägaransvar etcetera) men behöver absolut komplettera med något extra.
3 12. Det blir enklare för polisen att kontrollera om man har “körkort" för sin hund. Idag kan man komma undan med att “den är inte min".
3 13. Precis som ett vanligt körkort för bil så bör man kunna tilldelas en varning/böter eller andra åtgärder beroende på vad som hänt och i extremfall förlora körkortet/hundförbud.

Vi pekar inte ut enskilda grupper då detta ska gälla ALLA hundägare. Allt ifrån småhundsägare till stora arbetande hundar. Problemen finns i alla samhällsgrupper och inom alla raser. Många hundar kommer få ett betydligt bättre liv med en bra start.
Självklart kommer det att vara en övergångsperiod där alla som har hund eller tänker skaffa en ska kunna få ett körkort automatiskt.
Dom som senare inte visar sig lämpliga lär ändå få problem. För den seriöse hundägaren bör det inte vara ett problem att acceptera ett körkort.

Efter övergångsperioden ska det vara obligatoriskt att ha hundkörkort innan man skaffar hund. Tillsynsmyndighet och den som ger föreningar/organisationer rätt att ha kursen är självklart jordbruksverket. Tack vare att vi redan har ett “hundägarregister", så bör detta enkelt kunna kopplas samman utan större problem eller kostnader. Tvärtom kanske det på sikt blir enklare.
Blir vi då av med alla problem bland folk som inte bryr sig!? Förmodligen inte. För oseriösa hundägare och uppfödare kommer det alltid finnas. Men vi kan göra det svårare för dom genom att täppa till dessa “kryphål".
Alla namnunderskrifter kommer att behandlas konfidentiellt och enbart att användas för vidare befordran till berörda instanser, organisationer och myndigheter.
Har du några bra förslag eller kompletterande uppgifter tas det tacksamt emot på mail: hundskolanvast@spray.se