GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När får vi en heltäckande lag mot mobbing?

Nyheter • Publicerad 9 januari 2013

350 personer tar varje år sina liv på grund av mobbing och samhällskostnaden är runt 40 miljarder om året. Alla har rätt att bli behandlade på ett icke kränkande sätt. Det är dags för en lag mot mobbing nu!

Det är fler som dör med anledning av mobbing än vad som omkom i trafiken under 2011. Det är nolltolerans mot dödsolyckor i trafiken, men när det gäller mobbing så räknas det inte ens som ett brott. Den som anmäler får inom kort allt som oftast ett brev från åklagarmyndigheten att fallet läggs ner för att brott inte kan styrkas.

När det gäller kränkande särbehandling i arbetslivet så finns det en föreskrift från arbetsmiljöverket vilken i sig är tydlig och bra men en lucka i lagstiftningen gör att arbetstagare systematiskt kan frysas ut av kollegor eller chef utan att någon ställs till svars.

Vare sig arbetsmiljölagen eller diskrimineringslagen är tillräcklig när det gäller mobbing, vilket innebär att det idag enligt lag i princip är tillåtet med mobbing mot vuxna.

Däremot när det gäller mobbing mot barn och ungdomar i våra skolor så säger både skollagen och diskrimineringslagen att skolan omedelbart måste agera om någon utsätts för mobbing.

Skolan är skyldig att arbeta förebyggande mot mobbing med handlingsplaner och vilka åtgärder som ska vidtas vid mobbing.

Vad gäller den nyaste formen av mobbing - nätmobbing, där någon blivit trakasserad på nätet - så kräver lagen att det eventuellt misstänka brottet ska kunna leda till fängelse för att polisen överhuvudtaget ska kunna agera.

Om den möjligheten inte finns så är det lönlöst att försöka få fram uppgifter om gärningsmannen. I fråga om nätmobbing så är lagen om elektronisk kommunikation ett hinder från att söka information om nätmobbaren då vikten av yttrande- och informationsfrihet ska beaktas

När det gäller dödsfall i trafiken är det nolltolerans - men när det gäller mobbing så står man oskyddad.

Det är dags att sätta ner foten och införa nolltolerans mot mobbing! Det är dags att ta detta gigantiska folkhälsoproblem som orsakar så mycket onödigt lidande och stora samhällskostnader på allvar.

Därför vill vi att det införs en lag mot mobbing nu!

Agneta Oreheim

ledamot Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.