Att två gånger misshandla liten flicka

Insändare Artikeln publicerades
Insändarskribenten menar att regeringen gör fel som vägrar en ung ukrainsk flicka uppehållstillstånd trots att hon utsatts för allvarlig misshandel i Sverige.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Insändarskribenten menar att regeringen gör fel som vägrar en ung ukrainsk flicka uppehållstillstånd trots att hon utsatts för allvarlig misshandel i Sverige.

Den djupt tragiska händelsen känner vi till: en ung ukrainsk flicka har mycket allvarligt skadats vid ett dåd utfört i vårt land. Flickan söker nu stanna i Sverige men förvägras detta av regeringen med hänvisning till att det inte finns något lagrum som medger uppehållstillstånd!

Ett horribelt beslut: att inte nu ge sådant tillstånd vore att misshandla den lilla flickan dubbelt upp.

Det är ju den svenska regeringen som är ansvarig för vad den lilla flickan har utsatts för. Regeringens brist på kompetens och ansvarsutövande har gjort det möjligt för gärningsmannen att dels komma in i landet, dels att här fritt ströva omkring och planera sitt vansinnesdåd.

Tillämpligt lagrum eller ej, det minsta regeringen nu kan göra är att låta flickan stanna i Sverige. Detta kräver inget paragrafrytteri – däremot en förmåga att visa respekt för en liten enskild människas svåra belägenhet, att känna medmänsklighet med och att taga ansvar för de grava försummelser som man direkt och indirekt gjort sig skyldig till.

Att nu börja svamla om lagrum för uppehållstillstånd blir ju också helt barockt med tanke på den rena vilda västern som ofta råder i Sverige vid tilldelning av – lagrum eller ej – uppehållstillstånd. Förutom att tillstånd ges till genuina flyktingar ges detta samtidigt till ekonomiska migranter.

I detta kaos, vem i hela världen skulle protestera mot att flickan får stanna i landet?

Mot bakgrund av ett par decenniers tjänst i Förenta Nationerna och i nära arbete med regeringar i länder världen över, framstår det som uppenbart att bland västländer har Sverige utformat och tillämpat en invandringspolitik som närmast kan karakteriseras som katastrofal för landet och dess invånare.

Första prioritet är inte nu att straffa en liten flicka med hänvisning till brist på lagrum Snarare är det att söka lagrum för att lagföra och straffa ledande ansvariga politiker för den enorma skada som de har åsamkat vårt land.

Avslutningsvis, om nu regeringen vidhåller att inte ge flickan uppehållstillstånd, måste den omedelbart tillkännage ett andrahandsalternativ för att hantera denna tragiska fråga. Flickan måste tillerkännas dels en livslång sjukpension dels kompensation för alla framtida läkekostnader.

Så slutar denna historia på samma sätt som så många tidigare historier. Återigen tvingas Sveriges skattebetalare betala för regeringens inkompetens och underlåtenhetssynder. Denna gång är det i alla fall för ett behjärtansvärt ändamål: att ge en liten oskyldig ukrainsk flicka det stöd och den upprättelse hon så väl förtjänar!

Hans-Fredrik Samuelsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.