unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Att yla med vargarna

Nästan dagligen syns Ulf Kristersson eller Ebba Busch eller någon annan M- eller KD-politiker i tv, med svart blick och allvarligt ansikte uttalar de sig om gängkriminalitet eller skjutningar eller klaner.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De anklagar Socialdemokraterna för att vara veka och tafatta, påstår att problemen beror på att vi haft för stor invandring, och att lösningen är fler poliser och strängare straff. Det verkar som om de varit på dramautbildning i Sölvesborg.

De borgerliga partierna har varit överens med Socialdemokraterna om invandrings- och flyktingpolitiken sedan början av 80-talet. Under de stora flyktingströmmarna i samband med krigen i Jugoslavien och Syrien hade vi borgerliga regeringar. Just i början av 80-talet kom för övrigt den släkt som byggt upp ett klanvälde i Angered, som Johanna Bäckström Lerneby beskriver i sin skrämmande bok Familjen, från Libanon till Sverige. Vid den tiden var Jimmie Åkesson bara några år gammal och SD fanns inte, däremot den rasistiska kampgruppen Bevara Sverige Svenskt ur vilken partiet skulle bildas tio år senare.

M och KD har varit delaktiga i den förda invandringspolitiken. Nu hycklar man och försöker vinna väljarstöd på den ilska och förtvivlan många svenskar känner inför organiserad brottslighet och våld.

Men vilket ansvar har familjer som flytt från krigets fasor i Syrien för gängkriminalitet och våld i Sverige? Har fler poliser och strängare straff visat dig vara en effektiv metod att bekämpa brott i till exempel USA? Och hur fräckt kan man ljuga innan tungan blir svart?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Runtom i världen har politiker med högernationalistiska värderingar haft framgångar. Trump i USA, Putin i Ryssland, Orban i Ungern och Bolsonaro i Brasilien som exempel. Det som förenar dem är främlingsfientligheten, konservativa värderingar, förakt för FN och internationella organ, hat mot liberalism och socialism, mot journalister och kulturarbetare, stora satsningar på militär och polis, förnekande av människans påverkan av klimatet, åsidosättande av mänskliga rättigheter och hån mot unga som engagerar sig.

Nu verkar moderater och kristdemokrater beredda att med hjälp av Sverigedemokraterna föra Sverige i samma riktning. Så långt ifrån de idéer om solidaritet, rättvisa, jämlikhet och samarbete över gränserna som vi i Sverige med rätta varit stolta över.

Jag undrar vilka värderingar som är viktiga för moderater och kristdemokrater just nu, vilken värld de drömmer om.

Per Nilsson