Betydelsen av ekorrens kött ska inte underskattas

Insändare Artikeln publicerades

Owe Nodmar tycker i en insändare att jakt på ekorre är utom all rim och reson. Den ger för lite kött för att jagas, anser han. Ekorren är inte stor, men två eller tre kurrar är en middag.

Historiskt jagades ekorren för pälsen. Gråverken som exporterades var en inte oviktig del av de svenska inkomsterna.

På köpet fick jägarna köttet, och sannolikt har ekorren betytt mer för att hålla svälten borta från torparstugorna än vad älgen gjort.

Det finns alltså ingen anledning att inte jaga ekorre även i dag, precis som vi jagar annat småvilt. Morkulla till exempel.

Vad gäller pengarna till Jägareförbundet så delas de inte ut av Naturvårdsverket, utan av regeringen.

Dessutom är det medel från den så kallade Viltvårdsfonden som finansieras genom att alla jägare varje år betalar det statliga jaktkortet om 300 kronor. Det rör sig alltså inte om några skattepengar.

Med pengarna följer en lång rad uppdrag som förbundets tjänstemän och medlemmar ska utföra, vilket innebär en stor uppväxling eftersom mycket görs ideellt eller nästan utan ersättning. Eftersök på trafikskadat vilt, inventeringar, utbildningar.

Dessutom får även Naturskyddsföreningen anslag ur Viltvårdsfonden, vilket ur ett jägarperspektiv kan ifrågasättas eftersom man inte är med och betalar till fonden.

Jan Henricson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.