GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bra att Allra fick strängt straff av hovrätten

Allra- härvan sätter stopp för fri dragningsrätt på pensionsspararnas pengar. Att de ansvariga i Allra döms till stränga straff av hovrätten är välkommet. Detta därför att de har berikat sig själva på andras pensionspengar, men minst lika viktigt är att agerandet från de ansvariga inom Allra blottlägger en uppenbar svaghet i det svenska pensionssystemet.
Publicerad 27 juli 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 2017-02-23
Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra fälldes i hovrätten
STOCKHOLM 2017-02-23 Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra fälldes i hovrätten
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vi kan inte tillåta att privata pensionsbolag har fri dragningsrätt på pensionsspararnas pengar

Det nuvarande pensionssystemet kom till på 1990-talet som en bred kompromiss. Alla dåvarande politiska partier i Sveriges Riksdag förutom Vänsterpartiet och Ny Demokrati stod bakom denna kompromiss. Den allmänna pensionen kom att bestå av två delar dels en del som liksom ATP är en fördelningsmodell mellan olika generationerna dels en del som är fonderad, en premiepensionsdel. Premiepensionsdelen är 2.5% av den allmänna pensionen.

De problem som nu uppdagats i denna premiepensionsdel beror inte främst på att den är fonderad. Tillväxten totalt sett har varit god i premiepensionsdelen. Problemet är istället att det blev öppet för en mängd olika privata pensionsbolag att konkurrera om att förvalta pensionsspararnas pengar. Kontrollen av vilka bolag som var seriösa och vilka som inte var det har varit minimal. Konstruktionen blev inte främst en valfrihet för den enskilde spararen utan en valfrihet för olika privata bolag.

Utvecklingen av premiepensionen har varit god. Sparare som inte gjort något eget val har fått sina pensionspengar förvaltade av sjunde AP-fonden i den s.k. SÅFAN, där tillväxten varit god. För en del andra pensionssparare har det inte gått fullt lika bra. Det handlar t.ex. om de sparare som lockades av Allra aggressiva marknadsföring och placerade sina pengar där. De har blivit av med sitt pensionssparkapital och kommer så vitt vi förstår att ha mycket svårt att få sina pengar tillbaka.

Ett allmänt pensionssystem ska givetvis inte vara öppet för vilka privata pensionsbolag som helst. Samhället måste garantera att det rör sig om seriösa företag och de enskilda pensionsspararna måste få någon form av insättningsgaranti så att deras tillgångar säkras. Det har de politiska partierna numera insett och kommer i framtiden att bara tillåta seriösa bolag att vara med och förvalta pensionsspararnas pengar på det s.k. fondtorget. Vi i PRO välkomnar denna tyvärr alltför sena tillnyktring från beslutsfattarnas sida.

Jan Andersson Bernth Jonsson

PRO Skåne PRO Blekinge